Sömnstörningar är vanliga i arbetslivet och kan innebära problem både för medarbetaren och arbetsgivaren. En behandlingsform som blir allt mer vanlig när det gäller sömnstörningar är en så kallad sömnskola. En sömnskola är ett självhjälpsprogram som innehåller både teori och praktik och baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT). Programmet genomförs i grupp (cirka 6-10 deltagare per grupp) och kan till exempel omfatta ett mötestillfälle varannan vecka under en 10-12-verkorsperiod. Deltagarna får också hemuppgifter under programmets gång.
Sömnskolan syftar till att ge deltagarna ökade kunskaper och praktiska verktyg för att gynna sömnen och hantera sömnproblem mer konstruktivt. Programmet innehåller bland annat information om hur sömn fungerar och hur sömnen påverkas av våra tankar och beteenden. Med hjälp av programmet arbetar man steg för steg med olika KBT-metoder som syftar till att förbättra sin sömn och minska eventuell stress och oro kring sömnen. Under sömnskolan tas följande teman upp:
- Grundläggande sömnkunskap, dygnsrytm och sömnbehov
- Stress och livsstil, kvällsrutiner och aktivitetsbalans
- Knep för att hantera insomningssvårigheter och orolig sömn
- Att lägga ett bra sovschema
- Avslappning (mindfulness) och acceptans för att man ibland sover dåligt
Nyligen publicerade Stressforskningsinstitutet en utvärdering av en sömnskola för anställda inom handelsområdet. Resultaten visade att andelen medarbetare med insomni minskade från 68 procent före sömnskolan till 33 procent efter avslutad sömnskola. Med insomni menas svårigheter att somna, besvär med orolig sömn eller besvär med att vakna i förtid och att inte kunna somna om. Motsvarande andel för kontrollgruppen, som inte fick någon sömnskola, var 77 procent före sömnskolan började och 65 procent efter att behandlingsgruppen avslutat sömnskolan.
Även om det var många medarbetare som förbättrade sin sömn, var det inte alla som blev hjälpta av sömnskolan. Därför gjorde forskarna en analys där man jämförde personer som förbättrade sin sömn med personer som fortsatte att ha insomni. Gruppen som fortsatte att ha insomni hade mer problem med allvarlig stress och innehöll fler personer som arbetade skift. Detta visar att det bör vara viktigt att utveckla en sömnskola som är skräddarsydd för skiftarbetare och lär ut hur dygnsrytmstörningar och sömnbrist ska hanteras. När det gäller personer som har besvär både med sömnen och med stress är det viktigt att behandlingen fokuserar på praktiska verktyg för att hantera båda problemområdena. Stresshantering kan till exempel handla om att bli bättre på att säga nej till andras krav, varva ned och att inte ställa för höga krav på sig själv.
Sammantaget finns det gott stöd för att en sömnskola kan hjälpa många som har sömnproblem, särskilt de som arbetar dagtid och inte har allvarliga stressproblem.
Källa: Schiller H, med flera. A randomized controlled intervention of workplace-based group cognitive behavioral therapy for insomnia. International Archives for Occupational Health, 2018, online first.
Göran Kecklund och Sofia Westerlund
Comments