Thank god it’s Friday
Många ser fram emot jul- och nyårshelgen med glädje och känner att det ska bli skönt att få vara ledig. Särskilt om hösten varit påfrestande och du känner dig trött och sliten. Men hur påverkas sömnens längd och kvalitet av att vara långledig? Det finns inga studier som undersökt hur fysiologisk sömnkvalitet påverkas av att ha semester, men under hösten publicerades en undersökning med titeln ”Thank god it’s Friday – sleep improved” i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research. Undersökningen jämförde en sömn inför en arbetsdag med sömn inför helgen (natten mellan fredag och lördag). Resultaten visade att sömnens fysiologiska kvalitet förbättrades under helgsömnen och bland annat fick deltagarna mer djupsömn. Sömnlängden ökade med ungefär 40 minuter för helgsömnen och deltagarna släckte lampan på kvällen ungefär 45 minuter senare samt steg upp ungefär 1,5 timme senare jämfört med en arbetsdag. Längre sömnlängd och mer djupsömn under natten mellan fredag och lördag indikerar bättre återhämtning och att vi laddar upp batterierna på helgen så att vi ska orka med nästa arbetsvecka.
Om sömn i samband med julledighet innebär längre sömnlängd och mer djupsömn så har vi bra förutsättningar att ta igen bristen på återhämtning som många har byggt upp under hösten. Att sova någon timme längre än normalt gör oss utvilade och ökar piggheten på dagtid, samt verkar vara positivt för immunförsvaret. Det är dock viktigt att hålla någorlunda regelbundna sovtider under julledigheten. Att vända på dygnet stör dygnsrytmen och kommer att skapa problem med sömnen när du ska börja jobba (eller studera) efter julledigheten.
Kommer alla att sova bättre under julhelgen?
En del förknippar julen med prestations- och konsumtionshets samt en ekonomiskt pressad situation, som kan leda till stress. Dessutom kan arbetskraven vara extra höga till följd av allt som måste vara klart före jul, men så vitt vi vet finns det inga studier på förekomsten av förhöjd stress i samband med julhelgen. Däremot vet vi att ständig stress, särskilt om det innebär oro och känslor av hopplöshet, negativa tankar och svårigheter att varva ned på kvällen före sänggåendet, kan störa sömnen och leda till mer ytlig sömn och fler korta uppvaknanden. En tillfällig sömnstörning i samband med julen är dock inte farlig i sig och kommer inte att innebära några långsiktigt negativa konsekvenser för hälsa och välmående. Att ständigt vara stressad, särskilt om du känner dig utmattad och aldrig helt utvilad, är mycket värre för sömnen jämfört med julstress. Vill du ändå undvika att få din sömn störd av julstress ska du försöka avstå från att ha för många måsten och plikter – våga säga nej och gör bara det som är viktigast när det gäller att fixa och göra fint i hemmet inför julen. Prioritera istället dina egna behov av att varva ned, sova ut och att njuta av att vara ledig.
God jul!
Göran Kecklund & Sofia Westerlund