Det febrila arbetet inom Må bra-projektet fortsätter. Interventionsdelen av projektet har dragit igång och inom de närmsta veckorna startar analysarbetet av den stora enkäten. Det här blogginlägget ska vi dock ägna åt lite ny statistik kring arbete på obekväma arbetstider samt vad det kan få för följder för hälsa och återhämtning.
Har arbete på obekväma tider ökat de senaste åren?
Det sägs att många idag lever ett 24/7-liv och ständigt är uppkopplade, beredda att göra stimulerande och kul saker vid nästan vilka tider som helst på dygnet, på bekostnad av sömn och återhämtning. Men hur är det med skiftarbete, har det ökat under de senaste 10 åren? Arbetsmiljöundersökningen (AMU), som genomförs vartannat år av Arbetsmiljöverket i samarbete med Statistiska Centralbyrån, innehåller ungefär 10 frågor som handlar om arbetstider. En jämförelse mellan 2005 och 2015 visar att förekomsten av arbete på enbart kontorstider har minskat från 69 procent (år 2005) till 60 procent (år 2015). Det är framför allt helgarbete och kvällsarbete som har ökat. Under år 2005 var det 26 procent av den arbetande befolkningen som arbetade på helger, medan motsvarande siffra för år 2015 är 35 procent. Däremot verkar inte nattarbete eller övertidsarbete ha ökat under samma period. Denna statistik gäller alltså för alla sektorer där skiftarbete förekommer, det vill säga inte enbart sjukvårdspersonal.
Kan ökat helg- och kvällsarbete få några konsekvenser för återhämtning och hälsa?
När det gäller sömn verkar inte kvällsarbete få några större negativa konsekvenser, åtminstone om viloperioden till nästa arbetspass är minst 11 timmar. Helgarbete på dagtid kommer nog inte heller att påverka sömn och återhämtning särskilt mycket. Däremot kan helg- och kvällsarbete leda till ökad social stress till följd av att arbetstiderna inkräktar på umgänge med familj och vänner.
Kan den sociala stressen påverka hälsan på lång sikt? Det är en intressant fråga som är svår att besvara. Att långvarig stress kan påverka hälsan är välkänt, men frågan är om den sociala stressen som förknippas med att arbeta på kvällar och helger är tillräckligt intensiv för att kunna leda till sjukdom. Tidigare undersökningar om kvälls- och helgarbete har inte visat några påtagliga hälsorisker (med ett fåtal undantag). Utifrån dagens kunskapsläge finns det ingen anledning att känna oro för att risken för sjukdom ska öka till följd av arbete på helg och kväll. Förmodligen har andra komponenter av skiftschemat, till exempel långa arbetsveckor, större betydelse för hälsan.
Göran Kecklund och Sofia Westerlund
Stressforskningsinstitutet
Comments