I slutet av november gick startskottet för Må bra-projektet. Vi skickade ut drygt 3300 inbjudningar till vår första webbenkät. Tyvärr ställde tekniken till det för oss och inbjudningarna kom inte fram som planerat. Nu ska problemet vara åtgärdat och enkäterna vara ute. Vi hoppas att så många som möjligt vill delta.
I enkäten ställer vi frågor om bl a arbete och arbetstider, sömn och återhämtning samt balans mellan arbete och fritid. Med hjälp av den information vi får i enkäterna kommer vi att kunna jämföra de olika arbetstidsmodeller som finns inom landstinget, vilket utgör första delen av projektet.
Nattarbete i mörka december
Trots att vi är inne i en spännande del av projektet, kan vi inte förneka att vintermörkret är här på riktigt. Om man dessutom jobbar natt kan mörkret bli än mer påtagligt. För att förebygga den trötthet som mörkret kan föra med sig är det viktigt att tänka på sömnen. Här kommer några tips på hur sömnbesvär kan undvikas.
- Att ha mörkt i sovrummet. Måhända inte jättesvårt att åstadkomma i december, men undvik också andra artificiella ljuskällor så som adventsstjärnan och mobiltelefonen.
- Det är också bra att ha svalt i sovrummet. Det kanske inte heller en svår uppgift under vintern, men lite lägre temperatur i rummet och ett varmt täcke är bra.
- Att ha tyst i sovrummet. Kanske pågår renoveringsprojekt hos grannen. Testa öronproppar.
- Att motionera är bra för sömnen. Försök att vara fysiskt aktiv, t ex ta en promenad, någon gång varje dag. Passa gärna på att vara fysiskt aktiv utomhus på dagtid så att du får lite solljus.
- Att försöka stänga ute oro och bekymmer vid sänggående. Jag är medveten om att det här inte alltid är så lätt, men att använda sig av avslappningstekniker kan fungera.
- Lika så är det bra att försöka prioritera nedvarvning innan sänggående.
Det är säkert många av er som känner till dessa tips, men det kan vara bra att bli påmind. Tänk också på att det är naturligt att ha sömnproblem emellanåt. Oroa dig inte för att du sover dåligt någon gång ibland. Har du kroniska besvär med sömnen – sök hjälp hos företagshälsovården eller hos din vårdcentral.
Comments