Framtidsplaner

Startsida

8 inlägg om "Träning"

09 maj 2013

Ett sätt att varva ner

Vilket underbart väder vi haft dom senaste dagarna! Jag blir så himla lycklig av att mötas av solen när jag går ut på morgonen och innan jag går från jobbet så är det så varmt och jag inser att jag har alldeles för mycket kläder. På tåget hem är det nästan som en bastu, men när jag tänker på att det inte var så längesedan jag frös när jag gick till jobbet så gör det ingenting.

Det är snart dags för mig att flytta igen. Jag fick ju nytt jobb i Gävle och bestämde mig för att pendla till en början, vilket innebär 4 timmars restid till och från jobbet per dag. Jag går hemifrån ungefär kl  06.20 på morgonen, och är hemma kl 18.30. Då byter jag snabbt om och sticker till gymmet för ett pass, sedan hem och har jag tur har jag matlåda klar så att jag i alla fall slipper laga mat, äter och sedan går jag och lägger mig. På tåget försöker jag hinna med mina studier, så att jag har den där lediga stunden för träning på kvällen.

Jag har insett att nu, mer än någonsin, är det otroligt viktigt för mig att få den stunden på gymmet. Även om jag är supertrött när jag kommer hem, kanske lite hungrig/grinig och vill helst slänga mig på soffan, så är det bra att jag kommer iväg. Jag tar bilen till gymmet, även om jag har gångavstånd, bara för att jag ska komma iväg. För väl på gymmet så tar jag i, jag svettas och all stress som jag eventuellt samlat på mig under dagen används för att bli starkare. När jag är klar har jag bearbeta dagens problem och svåra situationer, och en känsla av att "nu är jag klar, nöjd, för dagen och nu kan jag äta, vila och återhämta mig".

Jag stronger

Hur gör du för att varva ner?

06 januari 2013

Ångest inför att återgå till arbetet? Inte jag!

Igår packade jag bilen och körde de nästan 60 milen ner till Hudiksvall igen. Jag undviker alltid ledsamma farväl när jag åker, för jag vet att jag snart är tillbaka igen och ingen idé att göra min avfärd till något tråkigt. Jag var framme strax efter nio och fick en lugn kväll i soffan. 

Idag är jag mer peppad än någonsin. Det är nytt år, knäet känns bättre och bättre (halkade och slog knäskålen ur led för en månad sedan och har knappt kunnat träna) och ni ska se att det smäller bara till så är våren här! 

Under julledigheten har jag åtagit mig lite nya utmaningar som gjort mig ännu mer peppad inför framtiden. Allting känns bara så himla bra och jag ser verkligen fram emot året 2013. Idag ska jag ut på stan en sväng för jag har lite saker jag vill införskaffa. Sen blir det en tur på gymmet. Jag har nya spännande mål med min träning och idag är första dagen! Rehab är tyvärr en del av mitt mål men det känns ändå bra. Jag förväntar mig att vara helt återställd i knäet innan året är slut. 

Imorgon är det dags att återgå till jobbet igen efter 2 lediga veckor. Igår när pappa frågade mig hur det kändes att åka tillbaka igen så ryckte jag på axlarna. När han frågade om jag längtade tillbaka till jobbet svarade jag omedelbart "JA!". Mitt fria jobb, mina kollegor, atmosfären på jobbet, allt är så bra och dagarna då man inte vill gå på jobbet är lätträknade. 

Det som kan kännas tråkigt är att jag bara har tre månader kvar på det här jobbet. Den här julledigheten har dock fått mig att ta vissa beslut angående min egen framtid. Så trots att framtiden är rätt oviss så tror jag det kommer bli väldigt bra. 

God fortsättning på det nya året!

 

27 december 2012

Nyårslöfte?

Det är bara några dagar kvar av det nya året nu. Det är nu vi känner oss lite blekfeta av all julmat och dricka. Det är nu vi tittar oss i spegeln och tänker att, "nästa år, då ska jag.." Eller är det bara jag? 

Först och främst, kom ihåg att det vi äter mellan jul och nyår spelar mindre roll än vad vi äter mellan nyår och jul. Jag tycker därför att vi inte ska må så dåligt över vad vi stoppar i oss just nu, utan hellre fundera över hur det ser ut resten av tiden på året. 

När man sedan ska sätta upp sina mål, och det här tjatar jag ofta om, så är det vissa saker jag tycker man ska tänka på:

Specifikt. Ditt mål måste vara så specifikt att du vet vad det är du ska uppnå och du ska veta när du gjort det. 

Mätbart. Hur kan man veta att man nått sitt mål om det inte är mätbart? T.ex "att börja träna" är ett dåligt mål men "att träna 3 gånger i veckan" är bättre. 

Acceptabelt. Känns detta målet okej för dig? 

Realistiskt. Du ska veta att det är ett mål som du klarar av, så att du inte sätter alldeles för höga mål som du omöjligt kan nå upp till. 

Tidsbegränsat. Sätt en tid, när ska du börja och när ska du ha nått ditt mål. 

Har du några nyårslöften? 

19 november 2012

Motivation - Inspiration

I början av oktober drog det igång en tävling på jobbet. En stegtävling där vi, ett gäng dietister, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som jobbar i hus 11 har tävlat mot de arbetsterapeuter och sjukgymnaster som jobbar på medicingympan. 

Jag hakade på för att det verkade vara en rätt roligt grej. När tävlingen började tränade jag en hel del och tänkte att det inte skulle vara några problem att hålla målet med i snitt 10 000 steg per dag. Och det har gått ganska bra. Däremot har det fått mig att ändra på mina vanor. 

Jag har några trappor att springa i mitt arbete. Ibland har jag varit lat och tagit hissen. Sen den här tävlingen började har jag slutat ta hissen. Och jag tar mer än gärna en sväng extra till avdelningarna eller nån annan stans på sjukhuset. Det är inte så att jag "sparar" mig så att jag slipper gå extra. Jag har ökat min vardagsaktivitet markant. Dessutom har vår fantastiska lagledare och kollega ställt upp och lett gympa för oss i laget, men också andra som arbetar på våran arbetsplats. Det är jätteroligt och såklart smidigt att göra bort träningen direkt efter jobbet. 

Jag vill skriva det här inlägget som ett litet tips på hur man genom enkla medel förändra sitt liv mot att bli lite mer hälsosamt. 

  • Välj alltid trapporna. Gå ett par minuter tidigare så hinner du flåsa klart innan du går in på mötet. Efter ett par veckor märker du att flåset blivit bättre. 
  • Spara inte på stegen. Gå direkt och får du gå någon extra gång så se det som en bonus, du får ju lite extra steg. 
  • Använd stegräknare och ha som mål att nå 10 000 steg per dag. Då får du svart på vitt hur mycket du rör på dig och hur mycket du borde röra på dig. 
  • Dra ihop ett gäng och gör det tillsammans. Då kan man peppa varandra och kanske motionera tillsammans. 

Wpid-img_20121019_102833
Tävlingen avslutas nu i början av december. Då kommer nästa utmaning: Hur ska man bibehålla sina nya vanor? Kommentera gärna och dela med dig av dina tips! 

 

 

04 juni 2012

Prioritet: EGO

Oj, det är en hel månad sedan jag bloggade. Jag skäms lite samtidigt som det är positivt att jag har mindre tid till att blogga. Detta för att jag nu jobbar 80 % på skolan och ca 40 timmar i månaden som dietist. Det är också så att jag kommit igång med löpningen och styrketräningen lite smått. 

Jag har upptäckt att om man jobbar 100 % och ibland lite mer, då är det svårt att orka med så mycket mer. Därför har jag stor respekt för mammorna (och i vissa fall papporna) med små barn, mycket tvätt och städning, matlagning med mera, som jobbar 100 %. Då är det svårt att orka med att tänka på sig själv. 

Jag har sett till att prioritera! 

3-5 gånger i veckan ringer klockan 05.00 för då är det dags för mig att ta en morgonpromenad. Ska man orka upp klockan fem, då måste man lägga sig i tid. Jag har därför försökt att prioritera sömnen den senaste tiden. Sover man dåligt mår kroppen inte bra, den blir stressad och resultatet av träning eller viktminskningsförsök försämras. När jag sover bra orkar jag lätt med en promenad på 25-40 minuter innan jobbet. Jag är dessutom piggare och har mer värme i kroppen under dagen. 

När jag slutar jobba så går jag inte hem och lägger mig i soffan. Ska jag träna måste det ske omedelbart! Träning är något jag ser till att få gjort när tiden passar mig bäst. Det behöver inte bli flera timmar, utan mellan 30-60 minuter per pass.

Den sista punkten har jag fortfarande kvar en del på, och konstigt nog är det maten. Jag kan spekulera i att det inte är roligt att laga mat när man alltid är ensam eller att jag inte har någon lust med det när jag står och lagar mat halva dagen på jobbet. Kanske är det en kombination av de båda, men ingen giltig bortförklaring. Jag behöver bra mat för att hålla mig frisk och pigg, och detsamma gäller dig. Det behöver inte vara kulinariska långkok eller superhäftiga ingredienser. Det räcker långt med tallriksmodellen och bra livsmedel

Vad är då bra livsmedel? Jag kan ge er några exempel.

  • Nr 1 är alltid fisk, som ger högvärdigt protein samtidigt som den innehåller fantastiska fettsyror och det viktiga och svårflörtade vitamin D. 
  • Magra proteinkällor: Undvik charkprodukter såsom korv, köttbullar, leverpastej osv och fokusera på "rent" kött av gris, lamm, kyckling och viltkött. Även nötkött är bra proteiner men ett kött som vi borde äta mindre av då en hög konsumtion av rött kött är associerat med välfärdssjukdomar. 
  • Fullkorn! Se till att välja fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn. Att välja surdeg när man väljer bröd ger ytterligare pluspoäng. 
  • Undvik läsk och istället använd vatten som törstsläckare. 
  • Godis innehåller inget som du behöver och är därför onödigt. Att det kan vara bra för själen ibland är en annan sak, men inbilla dig inte att kroppen behöver det. 
  • Frossa i färgglada grönsaker och ju fler färger desto bättre, det ger mer variation av vitaminer och mineraler. 

 

08 april 2012

Hej gymmet, längesen sist!

Wpid-2012-04-06-12-40-59

I tisdags besökte jag Exercise gym & fitness och köpte ett halvårs gymkort. I veckan har jag därför kört mina första styrketräningspass på väldigt länge. Under veckan har jag upplevt den värsta träningsvärken som finns, men då vet man att man gjort något.

För att jag ska palla att fortsätta med 4 pass i veckan nu så har jag för hand skrivit ner mål och tankar om hur jag ska kunna uppnå dem. Det tror jag är viktigt för motivationen. Jag försöker också planera hur jag ska lösa detta med mat, träning och jobb framöver. Jag får ju köpa mat på jobbet men det är inte alltid det är sån mat som jag egentligen vill äta och då måste jag lösa det på annat sätt. 

Känner du att du börjar tappa motivationen till träning och hälsosam mat? Prova att skriva ner några mål och sätt ett datum till när du ska ha uppnått dem. Sedan kan du också skriva ner vad som är positivt och negativt med hur du har det idag, samt vad som skulle bli negativt om du väljer att leva mer hälsosamt och vad det kan få för positiva effekter

För att du ska kunna vara beredd på det mesta så kan man också skriva ner de situationer som kan ställa till det och göra det svårt att nå dina mål. Försök då hitta ett sätt att hantera dessa situationer så att när de uppstår kan du i alla fall försöka hantera dem och inte falla för frestelser och liknande. Skriv ner "lösningarna" eller vad man ska kalla dem, bästa sättet att hantera situationen så att Du får bästa möjligheten att nå Ditt mål! Påminn dig själv om varför du gör dessa val, vad dina mål är och på vilket sätt ditt liv kan förbättras. 

Kom bara ihåg att det är inte världens undergång att misslyckas!

 

02 april 2012

Dags att ta tag i träningen

Till skillnad från många andra har jag inte gjort gjort ett ryck och varit duktig på gymmet efter nyår. Fördelen är väl att jag inte har släppt nån träning heller. Den enda träning jag gjort i vinter är ett par styrkepass, en del promenader, några timmar på min crosstrainer och ett par skidpass. Har därför funderat en hel del senaste tiden om jag ska skaffa mig ett gymkort. 

Nu har jag i alla fall bestämt mig för att göra det. Jag har fått förlängt vikariat på jobbet så jag blir nog kvar här över sommaren i alla fall. Ska jag orka med så är det viktigt att jag håller igång. 

Konstigt nog så blir man piggare av träning. En del kan tro att när man är trött och sliten ska man inte träna, men jag tror att det är just då man behöver det. Kanske ska man inte ta ut sig max men kör man ett pass så blir man mycket piggare. Dessutom sover man bättre så då är man även piggare nästa dag. 

Det är också så att träning frisätter en massa häftiga ämnen i kroppen, endorfiner, som gör oss uppåt och på bra humör. Det innebär att man blir mindre deprimerad om man har sånna bekymmer. Detta morfinliknande jox dämpar också smärta och att träning minskar risken för väldfärdssjukdomar är ju en bonus. 

För att sammanfatta, träning gör dig
- Piggare
- Gladare
- Friskare
- och du har mindre smärta

Ett gymkort kostar ju såklart pengar och jag är väldigt rädd om mina just nu. Samtidigt så kan man ju fråga sig om välmående och hälsa inte är värt det? Och så är det ju så himla kul! 

2011-11-22 19_18_2011-11-22_20-28-40_281

11 mars 2012

Frisk luft!

Alla behöver vi tid för oss själva ibland och slappna av. Avkoppling är sällan samma sak för dig som för mig, men alla behöver vi den för att kroppen och sinnet ska fungera. 

Det har varit sportlov den senaste veckan vilket har inneburit att vi haft ca 1/4 av normalt portionsantal hela veckan. Med andra ord en ganska lugn arbetsvecka. Jag har trots detta känt mig sliten. Att börja ett nytt jobb, tapetsera om en lägenhet och flytta från en lägenhet till en annan med allt vad det innebär har tagit på. Att kliva upp före f*n på morgonen är inte heller något jag är van vid. Det har inte blivit någon träning  sen i december så jag har inte riktigt tagit hand om mig själv som jag borde den senaste tiden. 

Därför har denna helg bestått av tidiga kvällar, sömn och frisk luft. Morgonpromenad och skotertur den ena dagen och skidtur den andra dagen. Jag har bakat pizza och bröd, ätit god mat och bara tagit hand om mig själv. 

Träning är något jag mår väldigt bra av. Oavsett om det är promenader eller stenhård styrketräning så är det en sorts sinnesreparation jag pysslar med. Inget kan få mig på så bra humör som träning och all ångest eller obehagskänsla försvinner om jag bara tar mig tid för lite motion. Jag tror bestämt att värdsproblem skulle kunna lösas om folk bara motionerade mer, för det är då jag löser mina problem. 

Helgens favorit blev helt klart dagens skidpass. Skidåkning är fantastisk träning där man tränar hela kroppen och  i stort sett alla kan göra det. Att köpa sig ett par längdskidor kanske inte är det billigaste men är man vuxen så kan man ha samma skidor i flera år (själv använder jag mammans skidor då hon pga knäproblem inte åker mycket i dagsläget). Skidåkning kan man göra ensam eller i grupp, i organiserad form eller i oorganiserad. 

Själv föredrar jag ensam i oorganiserad form. Här uppe har vi tur att det finns snö och bra skidspår öppna för allmänheten. Så jag tog helt enkelt mina skidor till närmaste skidspår och var ute i ca 35 minuter. Jag var helt död efteråt och mina höftböjare värkte. Jag känner redan träningsvärken som börjar komma i armarna och jag lär ha problem med att röra i grytorna imorgon. Men det var jättekul och jag ska göra om det så fort jag får chansen igen!

 

2012-03-11 10.31.24


Finns det någon av mina läsare som åker skidor?

 

Sök

Om Framtidsplaner

Emma Lundmark
Jag bor i Hudiksvall och har ett vikariat som dietist på Sjukhuset. Jag fortsätter att utbilda mig genom att läsa kurser på distans för att öka min kompetens. På fritiden tränar jag, främst styrketräning men även kettlebell, lagar mat och åker hem för att hälsa på familj och vänner. Jag kämpar med att hitta ett fast jobb som jag trivs med och en plats på jorden där jag kan rota mig.