Framtidsplaner

Startsida

7 inlägg om "Mat och hälsa"

21 april 2013

Vår och nytt jobb

Hej va tiden går! Känns som om jag nyss kämpade mig runt i snön, men idag har jag suttit på min uteplats i solen, hängt de nytvättade kläderna utomhus och putsat fönstrena. Härligt med vår, eller hur?

Sedan två veckor tillbaka så arbetar jag numera i Gävle. Jag bor fortfarande kvar i Hudiksvall, pendlar varje dag med tåg.  Mitt nya arbete är spännande och jag vet att jag blir kvar en längre tid. Jag jobbar halvtid på barn- och ungdomshabiliteringen där jag försöker hjälpa barn som har psykiska och fysiska funktionshinder som på ett eller annat sätt har svårt att äta optimalt. 25 % av min tid är jag på dietistmottagningen och träffar patienter med magtarmsjukdomar och endokrina/hormonella sjukdomar. Den resterande fjärdelelen av tiden är jag på en rättspsykiatrisk avdelning och jobbar med ett projekt.

Det är lite tufft att pendla, det kan jag erkänna, men det är bra att det finns den möjligheten innan man bestämmer sig för att flytta. Det krävs lite planering att hinna med mat, jobb, plugg och träning, men det går! Jag åker hemifrån strax före halv sju på morgonen och är hemma halv sju på kvällen. Jag har ca 2,5 timmar på tåget per dag och den tiden använder jag för att plugga. Det innebär att jag behöver inte plugga så mycket när jag är hemma och ledig. På tåget hem ser jag till att jag har med mig något vettigt mellanmål, så att jag kan träna så fort jag kommer hem. Jag byter bara om och åker på gymmet direkt! Något annat jag ser till att ha är matlådor! Inte bara för att äta på jobbet utan för att jag ska slippa stå och laga mat när jag kommer hem från gymmet. Jag värmer maten, fixar lite fräscha grönsaker och behöver inte ta till nödlösningar eller snabbmat.

Tyvärr så blir bloggandet lidande när jag har såhär fullt upp, men tänker i alla fall försöka hinna med en uppdatering i veckan, det är mitt mål. Nuförtiden har det kanske bara blivit en gång i månaden om ens det. Men om det är någon som läser, vad vill ni läsa om?

Ha det gott i vårsolen!

 

 

27 december 2012

Nyårslöfte?

Det är bara några dagar kvar av det nya året nu. Det är nu vi känner oss lite blekfeta av all julmat och dricka. Det är nu vi tittar oss i spegeln och tänker att, "nästa år, då ska jag.." Eller är det bara jag? 

Först och främst, kom ihåg att det vi äter mellan jul och nyår spelar mindre roll än vad vi äter mellan nyår och jul. Jag tycker därför att vi inte ska må så dåligt över vad vi stoppar i oss just nu, utan hellre fundera över hur det ser ut resten av tiden på året. 

När man sedan ska sätta upp sina mål, och det här tjatar jag ofta om, så är det vissa saker jag tycker man ska tänka på:

Specifikt. Ditt mål måste vara så specifikt att du vet vad det är du ska uppnå och du ska veta när du gjort det. 

Mätbart. Hur kan man veta att man nått sitt mål om det inte är mätbart? T.ex "att börja träna" är ett dåligt mål men "att träna 3 gånger i veckan" är bättre. 

Acceptabelt. Känns detta målet okej för dig? 

Realistiskt. Du ska veta att det är ett mål som du klarar av, så att du inte sätter alldeles för höga mål som du omöjligt kan nå upp till. 

Tidsbegränsat. Sätt en tid, när ska du börja och när ska du ha nått ditt mål. 

Har du några nyårslöften? 

05 augusti 2012

Sol och värme?!

Sommar och semester brukar för det mesta innebära sol och värme, även om det kommer en del inslag av regn. Denna sommar kan jag då tycka bara har varit regn. De dagar de inte har regnat här i inlandet kan jag då räkna på en hand. Det är bara de senaste dagarna som temperaturen har sträckt sig över 20 grader här uppe!

Sol är viktigt för oss! När solens strålar träffar huden så bildas där vitamin D. Det behövs 20 minuter i solen där man visar 30 % av huden, då får man sin dagliga dos av vitamin D. Solen ska så pass högt att din skugga är kortare än du själv. Detta brukar vanligtvis funka för oss under sommarhalvåret, men detta lager räcker inte ända till nästa sommar. Därför är det också viktigt att vi äter mat som innehåller mycket vitamin D, t.ex. fet fisk och ägg. 

Sen måste man också komma ihåg att solen inte är ofarlig. Hela tiden kommer rapporter om ökade fall av malignt melanom. Det är hudcancer, en elakartad tumör som kan bildas när man bränner sig och solar för mycket. Så trots att solen är bra för att vi blir brunbrända och fina och fyller depåerna med vitamin D, så gäller det att sola försiktigt för att minska risken för hudcancer. 

Men jag hade gärna sett att vi fått lite mer sol denna sommar.. 

04 juni 2012

Prioritet: EGO

Oj, det är en hel månad sedan jag bloggade. Jag skäms lite samtidigt som det är positivt att jag har mindre tid till att blogga. Detta för att jag nu jobbar 80 % på skolan och ca 40 timmar i månaden som dietist. Det är också så att jag kommit igång med löpningen och styrketräningen lite smått. 

Jag har upptäckt att om man jobbar 100 % och ibland lite mer, då är det svårt att orka med så mycket mer. Därför har jag stor respekt för mammorna (och i vissa fall papporna) med små barn, mycket tvätt och städning, matlagning med mera, som jobbar 100 %. Då är det svårt att orka med att tänka på sig själv. 

Jag har sett till att prioritera! 

3-5 gånger i veckan ringer klockan 05.00 för då är det dags för mig att ta en morgonpromenad. Ska man orka upp klockan fem, då måste man lägga sig i tid. Jag har därför försökt att prioritera sömnen den senaste tiden. Sover man dåligt mår kroppen inte bra, den blir stressad och resultatet av träning eller viktminskningsförsök försämras. När jag sover bra orkar jag lätt med en promenad på 25-40 minuter innan jobbet. Jag är dessutom piggare och har mer värme i kroppen under dagen. 

När jag slutar jobba så går jag inte hem och lägger mig i soffan. Ska jag träna måste det ske omedelbart! Träning är något jag ser till att få gjort när tiden passar mig bäst. Det behöver inte bli flera timmar, utan mellan 30-60 minuter per pass.

Den sista punkten har jag fortfarande kvar en del på, och konstigt nog är det maten. Jag kan spekulera i att det inte är roligt att laga mat när man alltid är ensam eller att jag inte har någon lust med det när jag står och lagar mat halva dagen på jobbet. Kanske är det en kombination av de båda, men ingen giltig bortförklaring. Jag behöver bra mat för att hålla mig frisk och pigg, och detsamma gäller dig. Det behöver inte vara kulinariska långkok eller superhäftiga ingredienser. Det räcker långt med tallriksmodellen och bra livsmedel

Vad är då bra livsmedel? Jag kan ge er några exempel.

  • Nr 1 är alltid fisk, som ger högvärdigt protein samtidigt som den innehåller fantastiska fettsyror och det viktiga och svårflörtade vitamin D. 
  • Magra proteinkällor: Undvik charkprodukter såsom korv, köttbullar, leverpastej osv och fokusera på "rent" kött av gris, lamm, kyckling och viltkött. Även nötkött är bra proteiner men ett kött som vi borde äta mindre av då en hög konsumtion av rött kött är associerat med välfärdssjukdomar. 
  • Fullkorn! Se till att välja fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn. Att välja surdeg när man väljer bröd ger ytterligare pluspoäng. 
  • Undvik läsk och istället använd vatten som törstsläckare. 
  • Godis innehåller inget som du behöver och är därför onödigt. Att det kan vara bra för själen ibland är en annan sak, men inbilla dig inte att kroppen behöver det. 
  • Frossa i färgglada grönsaker och ju fler färger desto bättre, det ger mer variation av vitaminer och mineraler. 

 

22 april 2012

Varför surdeg?

Surdegens framfart har inte gått obemärkt förbi någon. Brödproducenterna har märkt detta och idag är det inte svårt att hitta surdegsbröd i livsmedelsbutikerna. Surdegspapporna bloggar om sina senaste skapelser och det är något fint att baka sitt eget surdegsbröd istället för att köpa de snabbjästa, vita frallorna i butik. Men vad är det med surdeg som är så bra?

Den allra första surdegen tror man har kommit till av misstag. En bortglömd deg som låg lite för länge och började jäsa. Idag gör vi surdeg genom att blanda lika delar mjöl och vatten, och låter detta stå i rumstemperatur i några dagar. Det bildas då mjölksyrebakterier (främst Lactobacillus) och jästsvampar i den sura miljön som bildats tack vare mjölksyra och ättiksyra. Ättiksyran är effektiv mot mögelbildning i bröd. 

Det finns också andra fördelar med surdeg. Ett fullkornsbröd som bakas med surdeg tar åt sig mer vatten och ger ett saftigare bröd. Mjölksyran, ättiksyran och etanolen i surdegsbrödet ger det mycket smak och tack vare det lägre pH-värdet så får brödet en längre hållbarhet. Det blir alltså inte lika lätt torrt och smuligt och ättiksyran skyddar som nämnt mot mögel. Det låga pH-värdet gör också att kolhydraterna tas upp långsammare och ger en jämnare blodsockerstegring. 

En sista fördel med surdeg är att det ger ett bätter mineralupptag. Fullkornsbröd innehåller mer mineraler än vitt bröd, men det innehåller också mer fytat som binder upp mineraler, ex järn. Vid långjäsning eller surdeg så sänkts alltså pH-värdet vilket aktiverar ett enzym som heter fytas. Detta enzym bryter ner fytat och gör mineralerna mer tillgängliga för vår kropp att ta upp. 

Våga prova baka med surdeg. Det krävs lite tålamod och planering men det är det värt!

IMG_20120420_214657

16 april 2012

Vad är hälsa?

Vad som upplevs som hälsa är olika från person till person. För en människa med en medfödd sjukdom är kanske hälsa att slippa vara på sjukhuset. För en vanlig människa kan man anse sig ha hälsa så länge man inte är sjuk. 

 Hälsa för mig är fysiskt och psykiskt välbefinnande. Det är liksom svårt att sätta fingret på för det handlar om mer än vad jag känner just nu idag. Jag menar, man har inte ohälsa om man drabbas av en förkylning. Om man däremot drabbas av en förkylning, inte tar hand om sig och äter tillräckligt och man kanske drabbas av förkylningar om och om igen, då är man inte hälsosam. Någonstans bland alla dessa variabler som ska balanseras så är det fel.

Du kanske är en som tränar 10-20 timmar i veckan. Om du av någon anledning inte kan träna ett planerat träningspass får du ångest och mår dåligt. Du kan inte unna dig att vila en dag, äta gott och inte tänka på träningen. Det gör ont, du sover inte så många timmar för att annars hinner du inte med morgonpasset och kvällspasset gör att du inte kan somna tidigt. Eftersom du är livrädd för att äta fel så har du tagit bort den största delen av en vanlig kost och istället ersätter dom med multivitamintabletter, omega 3-kapslar, aminosyror i tablettform, proteinpulver, antioxidanter.. Listan kan göras lång. Är detta hälsosamt? Den frågan ställer jag mig ganska ofta eftersom detta är väldigt vanligt. Vad tycker du?

Hälsa är väldigt diffust och det är som sagt många variabler som ska balanseras. Mat, fysisk aktivitet, vänner, familj, kärlek, jobb. Man ska vara nöjd. Allt kan inte vara på topp men inget ska skapa en överdriven stress som gör att kroppen reagerar med smärta, sjukdom eller liknande. 

Berätta gärna för mig: vad är hälsa för dig? 

2011-11-19 12.20.27

 

08 april 2012

Hej gymmet, längesen sist!

Wpid-2012-04-06-12-40-59

I tisdags besökte jag Exercise gym & fitness och köpte ett halvårs gymkort. I veckan har jag därför kört mina första styrketräningspass på väldigt länge. Under veckan har jag upplevt den värsta träningsvärken som finns, men då vet man att man gjort något.

För att jag ska palla att fortsätta med 4 pass i veckan nu så har jag för hand skrivit ner mål och tankar om hur jag ska kunna uppnå dem. Det tror jag är viktigt för motivationen. Jag försöker också planera hur jag ska lösa detta med mat, träning och jobb framöver. Jag får ju köpa mat på jobbet men det är inte alltid det är sån mat som jag egentligen vill äta och då måste jag lösa det på annat sätt. 

Känner du att du börjar tappa motivationen till träning och hälsosam mat? Prova att skriva ner några mål och sätt ett datum till när du ska ha uppnått dem. Sedan kan du också skriva ner vad som är positivt och negativt med hur du har det idag, samt vad som skulle bli negativt om du väljer att leva mer hälsosamt och vad det kan få för positiva effekter

För att du ska kunna vara beredd på det mesta så kan man också skriva ner de situationer som kan ställa till det och göra det svårt att nå dina mål. Försök då hitta ett sätt att hantera dessa situationer så att när de uppstår kan du i alla fall försöka hantera dem och inte falla för frestelser och liknande. Skriv ner "lösningarna" eller vad man ska kalla dem, bästa sättet att hantera situationen så att Du får bästa möjligheten att nå Ditt mål! Påminn dig själv om varför du gör dessa val, vad dina mål är och på vilket sätt ditt liv kan förbättras. 

Kom bara ihåg att det är inte världens undergång att misslyckas!

 

Sök

Om Framtidsplaner

Emma Lundmark
Jag bor i Hudiksvall och har ett vikariat som dietist på Sjukhuset. Jag fortsätter att utbilda mig genom att läsa kurser på distans för att öka min kompetens. På fritiden tränar jag, främst styrketräning men även kettlebell, lagar mat och åker hem för att hälsa på familj och vänner. Jag kämpar med att hitta ett fast jobb som jag trivs med och en plats på jorden där jag kan rota mig.