Framtidsplaner

12 oktober 2013

Höst

Här var det några månader sedan jag skrev, och det är för att det hänt så otroligt mycket. Jag började på mitt nya jobb i april, och i jun flyttade jag ännu lite mer söderut till Gävle. Sedan dess har jag försökt balansera arbete med fritid, samtidigt som jag försökt skaffa mig nya vänner och bekanta i den nya staden.

Som tur är så flyttade även två av mina kursare ner hit, så nu är vi ett litet gäng dietister som umgås på fritiden. Min familj hälsade på mig under sommaren, vilket gjorde mig väldigt lycklig. Det har varit en del sorg, en del skratt och en del tårar den senaste tiden. Jag börjar dock känna mig hemma. Häromveckan förnyades min anställning och jag blir kvar här året ut. Har även blivit lovad att jag inte behöver oroa mig för nästa år, så lika bra jag gör mig hemmastadd här.

Jag har precis kommit hem från en nordisk konferens i Köpenhamn. Det har gett mig massor med inspiration! Jag är mycket glad att jag har en chef som prioriterar utbildning och utveckling och som lät mig åka, för det gynnar både mitt personliga och mitt proffessionella jag. Jag har så mycket jag vill göra nu på jobbet att det varit svårt att gå hem när mina åtta timmar har gått.

Tänk så bra det kan bli om man bara vågar!

19 maj 2013

Underbar sommarvärme!

Det har varit en bra vecka! Redan på måndagmorgon när jag, supertrött efter helgens långa resa, märkte att björkarna hade börjat slå ut och bli gröna. Sedan dess har det bara blivit varmare och grönare! I fredags gick jag och ett par kollegor och satte oss på en uteservering efter jobbet. Där satt vi tills klockan var nästan nio och det var dags för mig att ta tåget hem. Underbart!

Gårdagen var inte sämre, solen sken och det var sommarvärme hela dagen. Jag var i Sundsvall och kollade runt på sånt som jag vill köpa när jag har flyttat till nya lägenheten. Jag höll dock fingrarna i styr, köpte ingenting!

Söndagar är dock min favoritdag! Jag började med att tvätta och hänga tvätten ute, bara det gör att jag blir lycklig och får sommarkänslor! Jag trotsade värmen och gick på gymmet, körde lite crossfit-teknik eftersom alla crossfit:are verkade vara upptagna så det blev inget pass. Jag svettades ändå och kroppen skakade efteråt. Att sedan få gå hem och äta ordentligt med mat är den bästa känslan. Idag satt jag ute på uteplatsen, och det var nästan för varmt att äta varm mat ute. Låg sedan i solstolen hela eftermiddagen och fick lite färg. Sedan tog jag en promenad runt Lillfjärden med en vän i öronen. Nu ska jag snart få mig lite mat innan det är dags för hockeyfinal. Ja, det är underbart med söndag, eller hur?!

Vad har du gjort idag?

09 maj 2013

Ett sätt att varva ner

Vilket underbart väder vi haft dom senaste dagarna! Jag blir så himla lycklig av att mötas av solen när jag går ut på morgonen och innan jag går från jobbet så är det så varmt och jag inser att jag har alldeles för mycket kläder. På tåget hem är det nästan som en bastu, men när jag tänker på att det inte var så längesedan jag frös när jag gick till jobbet så gör det ingenting.

Det är snart dags för mig att flytta igen. Jag fick ju nytt jobb i Gävle och bestämde mig för att pendla till en början, vilket innebär 4 timmars restid till och från jobbet per dag. Jag går hemifrån ungefär kl  06.20 på morgonen, och är hemma kl 18.30. Då byter jag snabbt om och sticker till gymmet för ett pass, sedan hem och har jag tur har jag matlåda klar så att jag i alla fall slipper laga mat, äter och sedan går jag och lägger mig. På tåget försöker jag hinna med mina studier, så att jag har den där lediga stunden för träning på kvällen.

Jag har insett att nu, mer än någonsin, är det otroligt viktigt för mig att få den stunden på gymmet. Även om jag är supertrött när jag kommer hem, kanske lite hungrig/grinig och vill helst slänga mig på soffan, så är det bra att jag kommer iväg. Jag tar bilen till gymmet, även om jag har gångavstånd, bara för att jag ska komma iväg. För väl på gymmet så tar jag i, jag svettas och all stress som jag eventuellt samlat på mig under dagen används för att bli starkare. När jag är klar har jag bearbeta dagens problem och svåra situationer, och en känsla av att "nu är jag klar, nöjd, för dagen och nu kan jag äta, vila och återhämta mig".

Jag stronger

Hur gör du för att varva ner?

21 april 2013

Vår och nytt jobb

Hej va tiden går! Känns som om jag nyss kämpade mig runt i snön, men idag har jag suttit på min uteplats i solen, hängt de nytvättade kläderna utomhus och putsat fönstrena. Härligt med vår, eller hur?

Sedan två veckor tillbaka så arbetar jag numera i Gävle. Jag bor fortfarande kvar i Hudiksvall, pendlar varje dag med tåg.  Mitt nya arbete är spännande och jag vet att jag blir kvar en längre tid. Jag jobbar halvtid på barn- och ungdomshabiliteringen där jag försöker hjälpa barn som har psykiska och fysiska funktionshinder som på ett eller annat sätt har svårt att äta optimalt. 25 % av min tid är jag på dietistmottagningen och träffar patienter med magtarmsjukdomar och endokrina/hormonella sjukdomar. Den resterande fjärdelelen av tiden är jag på en rättspsykiatrisk avdelning och jobbar med ett projekt.

Det är lite tufft att pendla, det kan jag erkänna, men det är bra att det finns den möjligheten innan man bestämmer sig för att flytta. Det krävs lite planering att hinna med mat, jobb, plugg och träning, men det går! Jag åker hemifrån strax före halv sju på morgonen och är hemma halv sju på kvällen. Jag har ca 2,5 timmar på tåget per dag och den tiden använder jag för att plugga. Det innebär att jag behöver inte plugga så mycket när jag är hemma och ledig. På tåget hem ser jag till att jag har med mig något vettigt mellanmål, så att jag kan träna så fort jag kommer hem. Jag byter bara om och åker på gymmet direkt! Något annat jag ser till att ha är matlådor! Inte bara för att äta på jobbet utan för att jag ska slippa stå och laga mat när jag kommer hem från gymmet. Jag värmer maten, fixar lite fräscha grönsaker och behöver inte ta till nödlösningar eller snabbmat.

Tyvärr så blir bloggandet lidande när jag har såhär fullt upp, men tänker i alla fall försöka hinna med en uppdatering i veckan, det är mitt mål. Nuförtiden har det kanske bara blivit en gång i månaden om ens det. Men om det är någon som läser, vad vill ni läsa om?

Ha det gott i vårsolen!

 

 

10 februari 2013

Satsar

Det är snart 6 månader sedan jag lämnade Arvidsjaur för andra gången i mitt liv för att prova något nytt, utvecklas och få nya erfarenheter. Det senaste halvåret har gått väldigt fort och mitt vikariat börjar lida mot sitt slut. Jag vet att jag kommer vara tvungen att sluta på arbetsplatsen där jag är nu, och jag har sökt nya jobb och dessutom har det kommit nåt erbjudande om ett nytt jobb. Exakt hur det blir är ännu inte klart ännu.

Det jag vet är att jag har lämnat Arvidsjaur på riktigt. Jag har sagt upp lägenheten och kommer de närmaste två månaderna städa ur den och försöka stoppa undan möblerna jag har hos mina föräldrar. Det är en bitterljuv känsla. Skönt att äntligen ta det beslutet och fullt ut satsa på min karriär. Samtidigt känns det förjävligt, rent ut sagt, att lämna familj och vänner (som väntar utökning). Jag vet dock att jag mår bäst när jag lever på ett sätt där jag utvecklas, lär mig saker och utmanas. 

Just nu jobbar jag heltid som dietist och jag pluggar på halvtid. Studierna påbörjade jag eftersom jag "fortfarande är ung" och inte har så mycket annat än mig själv just nu, vilket kan vara en fördel om man vill ta en masterexamen. Jag satsar på mig själv just nu. Eller, det har jag väl gjort under en lång tid, men nu är det verkligen det enda som spelar roll. Jag har slutat bry mig om vad andra tycker. 

Det enda jag skulle vilja är att alla som önskar, vill och borde göra något liknande, vågade ta steget och göra det. Det är ingen big deal att flytta 60 mil till en ny stad och börja ett nytt jobb. Du kan alltid lägga ut säkerhetsnät, kuddar och madrasser som tar emot dig om du faller. Det är en sån klyscha men det är bättre att ångra något man gjort än att ångra något man aldrig gjorde. 


06 januari 2013

Ångest inför att återgå till arbetet? Inte jag!

Igår packade jag bilen och körde de nästan 60 milen ner till Hudiksvall igen. Jag undviker alltid ledsamma farväl när jag åker, för jag vet att jag snart är tillbaka igen och ingen idé att göra min avfärd till något tråkigt. Jag var framme strax efter nio och fick en lugn kväll i soffan. 

Idag är jag mer peppad än någonsin. Det är nytt år, knäet känns bättre och bättre (halkade och slog knäskålen ur led för en månad sedan och har knappt kunnat träna) och ni ska se att det smäller bara till så är våren här! 

Under julledigheten har jag åtagit mig lite nya utmaningar som gjort mig ännu mer peppad inför framtiden. Allting känns bara så himla bra och jag ser verkligen fram emot året 2013. Idag ska jag ut på stan en sväng för jag har lite saker jag vill införskaffa. Sen blir det en tur på gymmet. Jag har nya spännande mål med min träning och idag är första dagen! Rehab är tyvärr en del av mitt mål men det känns ändå bra. Jag förväntar mig att vara helt återställd i knäet innan året är slut. 

Imorgon är det dags att återgå till jobbet igen efter 2 lediga veckor. Igår när pappa frågade mig hur det kändes att åka tillbaka igen så ryckte jag på axlarna. När han frågade om jag längtade tillbaka till jobbet svarade jag omedelbart "JA!". Mitt fria jobb, mina kollegor, atmosfären på jobbet, allt är så bra och dagarna då man inte vill gå på jobbet är lätträknade. 

Det som kan kännas tråkigt är att jag bara har tre månader kvar på det här jobbet. Den här julledigheten har dock fått mig att ta vissa beslut angående min egen framtid. Så trots att framtiden är rätt oviss så tror jag det kommer bli väldigt bra. 

God fortsättning på det nya året!

 

27 december 2012

Nyårslöfte?

Det är bara några dagar kvar av det nya året nu. Det är nu vi känner oss lite blekfeta av all julmat och dricka. Det är nu vi tittar oss i spegeln och tänker att, "nästa år, då ska jag.." Eller är det bara jag? 

Först och främst, kom ihåg att det vi äter mellan jul och nyår spelar mindre roll än vad vi äter mellan nyår och jul. Jag tycker därför att vi inte ska må så dåligt över vad vi stoppar i oss just nu, utan hellre fundera över hur det ser ut resten av tiden på året. 

När man sedan ska sätta upp sina mål, och det här tjatar jag ofta om, så är det vissa saker jag tycker man ska tänka på:

Specifikt. Ditt mål måste vara så specifikt att du vet vad det är du ska uppnå och du ska veta när du gjort det. 

Mätbart. Hur kan man veta att man nått sitt mål om det inte är mätbart? T.ex "att börja träna" är ett dåligt mål men "att träna 3 gånger i veckan" är bättre. 

Acceptabelt. Känns detta målet okej för dig? 

Realistiskt. Du ska veta att det är ett mål som du klarar av, så att du inte sätter alldeles för höga mål som du omöjligt kan nå upp till. 

Tidsbegränsat. Sätt en tid, när ska du börja och när ska du ha nått ditt mål. 

Har du några nyårslöften? 

19 november 2012

Motivation - Inspiration

I början av oktober drog det igång en tävling på jobbet. En stegtävling där vi, ett gäng dietister, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som jobbar i hus 11 har tävlat mot de arbetsterapeuter och sjukgymnaster som jobbar på medicingympan. 

Jag hakade på för att det verkade vara en rätt roligt grej. När tävlingen började tränade jag en hel del och tänkte att det inte skulle vara några problem att hålla målet med i snitt 10 000 steg per dag. Och det har gått ganska bra. Däremot har det fått mig att ändra på mina vanor. 

Jag har några trappor att springa i mitt arbete. Ibland har jag varit lat och tagit hissen. Sen den här tävlingen började har jag slutat ta hissen. Och jag tar mer än gärna en sväng extra till avdelningarna eller nån annan stans på sjukhuset. Det är inte så att jag "sparar" mig så att jag slipper gå extra. Jag har ökat min vardagsaktivitet markant. Dessutom har vår fantastiska lagledare och kollega ställt upp och lett gympa för oss i laget, men också andra som arbetar på våran arbetsplats. Det är jätteroligt och såklart smidigt att göra bort träningen direkt efter jobbet. 

Jag vill skriva det här inlägget som ett litet tips på hur man genom enkla medel förändra sitt liv mot att bli lite mer hälsosamt. 

  • Välj alltid trapporna. Gå ett par minuter tidigare så hinner du flåsa klart innan du går in på mötet. Efter ett par veckor märker du att flåset blivit bättre. 
  • Spara inte på stegen. Gå direkt och får du gå någon extra gång så se det som en bonus, du får ju lite extra steg. 
  • Använd stegräknare och ha som mål att nå 10 000 steg per dag. Då får du svart på vitt hur mycket du rör på dig och hur mycket du borde röra på dig. 
  • Dra ihop ett gäng och gör det tillsammans. Då kan man peppa varandra och kanske motionera tillsammans. 

Wpid-img_20121019_102833
Tävlingen avslutas nu i början av december. Då kommer nästa utmaning: Hur ska man bibehålla sina nya vanor? Kommentera gärna och dela med dig av dina tips! 

 

 

08 november 2012

Varm i kläderna

Jag har bott och jobbat ca 2 månader i Hudiksvall nu. Redan. Tiden går så väldigt fort. Det är ett jätteintressant jobb. Jag arbetar på medicinkliniken med mottagning och avdelningar. Sedan jobbar jag inom flera team: palliativa teamet, diabetesteam, neuroteam. Jag jobbar mot vuxenpsykiatrin och mot barn- och ungdomshabiliteringen. Det innebär att det är en väldigt spretig tjänst. 

Fördelen, särskilt nu när jag är nyutexaminerad, är att jag får prova på så mycket. Jag får känna efter vad det faktiskt är jag vill jobba med i framtiden. Vill jag jobba med barn med funktionshinder, medicinpatienter eller inom psykiatrin. Hur häftigt som helst!

Jagjobbar

Två månader innebär att jag börjar känna mig varm i kläderna, trots all spretighet och allt som jag lärt mig (och mycket finns det kvar). Att bli varm i kläderna innebär att jag vågar ta för mig, vågar säga till och vågar utveckla inte bara mig själv utan nutritionsarbetet. 

Det bästa med allt det här är ändå hur rätt det känns. Jag vill inte jobba med något annat! Jag vill vara dietist och jag är så glad att jag är det. 

 

23 september 2012

Våga prova flytta men se till att få det stöd du har rätt till

Jag har nu arbetat i Hudiksvall i tre veckor. Det blev bråttom för mig att fixa boende och det har kostat en hel del extra pengar. Jag fick en lägenhet men fick inte flytta in förrän den 15:e september, så under två veckor var jag tvungen att fixa annat boende. För mig blev det vandrarhem. Det kan vara ett bra alternativ och är relativt billigt, men det blir ändå dyrt om man ska bo där länge. 

Sen är det här bara ett vikariat på fyra månader, med eventuell förlängning. Jag var inte beredd att säga upp mitt liv och lägenhet i Arvidsjaur för detta, så det har jag inte gjort. Detta innebär att jag just nu har två lägenheter och alltså betalar två hyror. 

Men det finns stöd och hjälp att få, i alla fall om man fyllt 25 år vilket jag gjorde ett par veckor innan jag började på mitt nya jobb. Vill man prova flytta för ett längre vikariat så finns det stöd att få hos arbetsförmedlingen. Enklast är det att gå in på arbetsförmedlingen och prata med en handläggare, men det finns ex. stöd för dubbelt boende, pendlingsstöd och så kan man få ekonomisk ersättning om man måste åka långt för en arbetsintervju. Grejen är att man måste söka INNAN man åker på intervjun eller innan man börjar det nya jobbet. Det går inte att söka i efterhand. 

Så man behöver inte flytta helhjärtat till en ny stad för att ta chansen att prova på ett jobb på en annan ort, utan man kan göra det lite halvdant också. Vilket för mig känns väldigt skönt. Blir jag efter detta arbetslös så vill jag inte sitta ensam i Hudiksvall utan då vill jag återvända hem till min familj och mina vänner. Men än så länge trivs jag ganska bra här och det är en väldigt mysig stad. 

Jag är i alla fall glad att jag tog den här chansen och det tror jag kommer leda till fler chanser framöver! 

Img_20120909_110437Sjöbodarna i Hudiksvall

Sök

Om Framtidsplaner

Emma Lundmark
Jag bor i Hudiksvall och har ett vikariat som dietist på Sjukhuset. Jag fortsätter att utbilda mig genom att läsa kurser på distans för att öka min kompetens. På fritiden tränar jag, främst styrketräning men även kettlebell, lagar mat och åker hem för att hälsa på familj och vänner. Jag kämpar med att hitta ett fast jobb som jag trivs med och en plats på jorden där jag kan rota mig.