Palak paneer är en traditionell indisk rätt som ofta finns i menyn på indiska restauranger, men den går lika bra att göra själv! Paneer-osten ger bra med protein, spenaten bidrar med järn, C-vitamin och antioxidanter, och kryddorna ger härlig hetta och en massa nyttigheter!
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, (ca 3 cm)
2 tomater
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
3 msk smör
3 dl vatten
1 tsk + 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
200 g färsk bladspenat
ca 500 g paneer-ost (se recept på bloggen)
1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna tomaterna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vattnet och låt koka under lock ca 10 min. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
2. Vänd ner spenaten i tomatsåsen. Tärna osten och stek den knaprig i olja. Krydda med 1/2 tsk salt. Vänd ner osten i såsen och servera med ost eller ris och t.ex vitlökssås eller raita.
Om man vill kan man piffa till grytan med lite lätt creme fraiche/matlagningsgrädde och hackad koriander (färsk eller fryst).

Receptet kommer från David Batra's kokbok "Inte så tråkiga indiska mat", en bok som varmt kan rekommenderas!