Jag fick, alldeles för tidig, julfeeling härom dagen och blev sugen på rödkålssallad. Ett sånt sug följer man så klart!
Här är mitt recept på rödkålssallad.
- ½ litet rödkålshuvud (ca en liter strimlad rödkål)
- 2 st lite syrliga äpplen - helst svenska, röda, fina juläpplen
- 1 rödlök
- ½ dl valnötter
- 1 msk rapsolja
- ½ msk vitvinsvinäger
- ½ msk vatten
- ½ msk flytande honung
- ½ msk senap (gärna dijonsenap)
- ev. en knivsudd salt
Strimla rödkålen. Skala och skär äpplena i små tärningar. Skala och strimla eller hacka rödlöken. Grovhacka eller krossa valnötterna grovt.
Blanda i en stor skål och tillsätt olja, vinäger, honung, senap och, om det behövs, en gnutta salt. Blanda runt ordentligt.
Ställ salladen i kylskåp och låt den dra ett par timmar. Den är godast dagen efter, faktiskt. Om man vill kan man addera en eller två matskedar russin.
Den här typen av sallader är tacksamma eftersom de håller sig ett par dagar i kylskåp.
Här kan du läsa mer om rödkål och också få ännu ett tips på rödkålsallad om mitt recept inte skulle falla dig i smaken. http://www.halsa2020.se/default.aspx?id=4712