Inga nya kunskaper eller rön för oss som jobbar inom näringsskrået, men en bra och saklig dokumentär, helt enkelt.
https://www.svtplay.se/video/23317466/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sanningen-om-vitaminer
Inga nya kunskaper eller rön för oss som jobbar inom näringsskrået, men en bra och saklig dokumentär, helt enkelt.
https://www.svtplay.se/video/23317466/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sanningen-om-vitaminer
Posted by Anna Karlsson at 18:05 in Näringslära | Permalink | Comments (0)
Just nu finns det blåbär att plocka, helt gratis, i skogen. Här är länken till en blue moodie smoothie.
https://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/2015/06/16-jun-2015.html
Posted by Anna Karlsson at 07:10 in Allmänt, Forskning, Frukt & Grönt, Livsmedel , Näringslära, Vardagstips | Permalink | Comments (0)
Dietisten Hanna Olvenmark, som för övrigt gjort praktik hos mig på Ungdomshälsan för ett antal år sen, har en superbra blogg "portionen under tian". Hon har nu även skrivit en bok! Jag känner mig faktiskt, oförtjänt, stolt. Hatten av för dig, underbara Hanna, och för alla andra kolleger som har förmågan och energin att förmedla ut kunskap och inspiration till allmänheten! Jag blir så himla glad!
På SVT nyheter kan ni se ett inslag med Hanna.
Stay cheap!
Posted by Anna Karlsson at 07:39 in Allmänt, Boktips, Frukt & Grönt, Näringslära | Permalink | Comments (0)
Jag får ofta frågan, både av ungdomar och föräldrar, om det är farligt med energidrycker. Naturligtvis ska sötade drycker begränsas. Söta drycker ger energi, men dålig mättnad och i stort sett ingen näring. De kan dels ta för stort utrymme av det dagliga energiintaget och därmed leda till ett lägre intag av näring och i värsta fall näringsbrist. Det finns också ett starkt samband mellan söta drycker och utvecklande av fetma.
Många energidrycker innehåller stora mängder socker, men det som framförallt kännetecknar energidryck är att de innehåller koffein.
Koffein har en uppiggande effekt och påverkar andning och hjärtverksamhet. För högt intag av koffein kan ge sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel, hjärtklappning och magproblem. Riktigt stora mängder koffein kan ge illamående, kräkningar och diarré. Det är individuellt hur man reagerar på koffein och hur stora mängder man tolererar. En liten kropp reagerar kraftigare på ett högt intag än en stor, fullvuxen människa.
20 mg koffein/kg kroppsvikt kan ge lindrig förgiftning. Allvarlig eller dödlig förgiftning kan uppstå efter intag av 150 – 200 mg/kg kroppsvikt. Det innebär att ett barn eller ungdom som väger 40 kg skulle kunna få lindrig förgiftning av tio burkar Red Bull eller liknande.
En ungdom som håller sig vaken under ett dygn och dricker stora mängder energidryck kan såklart få mycket obehagliga symtom.
Här kan du se mängden koffein i olika drycker.
Dryck |
Per deciliter |
Per portion |
Bryggkaffe |
70 mg |
1,5 dl: 105 mg |
Energidryck, t.ex Red Bull |
32 mg |
2,5 dl: 80 mg |
Te, bryggt |
20 mg |
2,5 dl: 50 mg |
Coladryck |
10 mg |
3,3 dl: 33 mg |
Chokladdryck |
1,5 mg |
2 dl: 3 mg |
Posted by Anna Karlsson at 15:32 in Näringslära | Permalink | Comments (0)
Vete, råg, korn eller havre spelar ingen roll! En nyligen publicerad studie i the journal of nutrition, utförd på 50-65 åriga danskar, visade på detta. Ett intag på minst 50 gram av fullkornsspannmål visade sig minska risken för diabetes typ 2 med hela 34% hos män och 22% hos kvinnor.
Vad räknas då som fullkorn?
Jo, fullkorn är spannmål där man använder hela kornet: frövita, grodd och kli/skal. Kornet kan vara krossat och malt till fullkornsmjöl eller helt och intakt. Gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete och fullkorns-couscous består helt av fullkorn. I bröd och pasta varierar mängden fullkorn mellan olika sorter.
Till spannmål räknas bland annat vete, råg, havre, korn, majs, ris, hirs och durra.
Hur mycket fullkorn ska man äta då?
Livsmedelsverket rekommenderar 70 gram per dag. Som jämförelse ger en portion havregrynsgröt och tre skivor hårt fullkornsbröd 71 gram fullkorn. Så det är verkligen inga orimliga mängder vi talar om.
Jag blir i alla fall peppad, men jag gillar ju granola, gröt, hårdbröd och fullkorn i allmänhet.
Här kan du läsa mer om studien på Lunds Universitets hemsida.
Här kan du hitta publikationen av studien i Journal of nutrition.
Här kan du läsa mer om fullkorn och livsmedelsverkets råd om fullkorn.
Posted by Anna Karlsson at 09:35 in Forskning, Näringslära | Permalink | Comments (2)
Kan man äta sig lycklig?
Nä, det kan man förstås inte, även om man kan känna sig ganska lycklig när man njuter av vällagad och god mat.
Men maten spelar en stor roll för den psykiska hälsan, precis som sömn och fysisk aktivitet! Genom att äta regelbundet och allsidigt i enlighet med NNR kan du förebygga depression och minska sårbarheten vid annan psykisk ohälsa.
Det psykiska måendet kan förstås också påverka matvanorna på en massa olika sätt. Aptiten kan försvinna eller bli mer ojämn. Det kan bli svårare att känna in kroppens behov och när man väl uppfattar sig som hungrig är man väldigt hungrig, så hungrig att man bara vill ha mat som innehåller mycket och snabb energi, exempelvis söt mat eller fet snabbmat.
Det är även vanligt att hantera jobbiga känslor genom att äta eller neka sig själv att äta trots hunger.
Vid psykisk ohälsa kan det, så klart, också vara svårare, för att inte säga omöjligt att orka eller klara av planering, inköp och tillagning av mat. Kraven kan behöva sänkas, rejält.
För mig är det helt självklart att där det jobbas med psykisk ohälsa, oavsett om det är i första linjen eller på specialistnivå, där behöver det också finnas dietister. Alla som jobbar med psykisk ohälsa behöver såklart kunna snacka om matvanor på en basnivå, men det behövs faktiskt mer än så i många fall. Vi dietister är utbildade i att kostbehandla utifrån fysiologiskt, psykologiskt och pedagogiskt perspektiv. Vi individanpassar kostbehandlingen och vi är legitimerade av socialstyrelsen. Vi kan också förklara, motivera, varför det är bra att äta vissa saker. Och det är förstås urviktigt!
Så om det ska satsas på psykisk ohälsa går det inte bara att öka på antalet kuratorer och psykologer. Det behöver även komma till mer dietistresurs! På BUP finns just nu 0,3 dietisttjänst i hela länet och den tjänsten räcker inte ens till för den specialiserade ätstörningsbehandlingen. På hela vuxenpsykiatrin i Umeå, inklusive anorexi och bulimicentrum, finns det också bara 0,3 dietisttjänst. Hur det ser ut i Skellefteå är jag lite osäker på, men jag tror att det ingår på något sätt i någon av primärvårdsdietisternas tjänst att funka som konsult för vuxenpsyk.
Dietisterna i primärvården jobbar allt mer med psykisk ohälsa utan att ha fått några ökade resurser. I Umeå med omnejd ska tre dietisttjänster räcka till för 13 hälsocentraler och hemsjukvården! Ni förstår att det är mission impossible?!
Jag inser att detta säkert inte bara gäller oss. Fysioterapeuterna och arbetsterapeuterna är nog i ett liknande läge?
Och det är så här: Experterna behöver jobba ihop, samverka med varandra, för att det ska bli bra. Det går inte att göra punktinsatser - vi som ska hjälpa patienten måste kommunicera med varandra, annars funkar det inte.
Posted by Anna Karlsson at 15:48 in Allmänt, Näringslära, Snackisar | Permalink | Comments (0)
Sundkurs har tagits fram av professor Mai-Lis Hellénius i samarbete med andra experter vid Karolinska Institutet. I Sundkurs presenteras forskning och vardagliga råd på ett sätt som motiverar människor till en hälsosammare livsstil. Materialet uppdateras kontinuerligt.
Sundkurs finansieras med hjälp av anslag från Hjärt-Lungfonden som arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse. Hjärt-Lungfonden samlar in och delar ut pengar till vinnande hjärt- och lungforskning, för att fler ska få längre och friskare liv.
http://www.sundkurs.se/livsstilskurs/
Här finns även goda och bra recept.
Posted by Anna Karlsson at 13:56 in Nyheter , Näringslära | Permalink | Comments (0)
Precis som vi behöver träna våra muskler behöver vi förstås träna minnet på olika sätt för att förbättra det. Men andra faktorer, som sömn och återhämtning från stress, fysisk aktivitet samt matvanor är också viktiga.
Arvsanlag spelar förstås också roll, som alltid. Om du, liksom jag, är lite disträ av naturen - kräv inte det omöjliga av dig själv. Undvik multitaskande och ha ett smart upplägg för att slippa glömma viktiga saker. Jobba med dig själv, inte mot dig själv.
Allmänt bra och hälsosamma matvanor i enlighet med NNR är förstås det som gäller, även när det handlar om minne och hjärnhälsa. (Ja, såååå tråkiga är vi dietister! Vi förespråkar inga trenddieter, vi håller oss till evidens och bra helhetstänk)!
Men här är fyra bra livsmedelsgrupper att lägga extra fokus vid om du vill äta på ett sätt som är bra för din hjärna och ditt minne.
Sen gäller alltså det där gamla, same ol', same ol', du vet: rekommendationerna från SLV. begränsa sån mat som innehåller mycket energi, men lite näring. Till exempel sockriga drycker, godis, chips, ostbågar, friterad mat, feta dessertostar m.m.
Hur har du det med ditt intag av de fyra olika grupperna jag räknar upp ovan? Har du tankar, synpunkter eller kanske tips att dela med dig av. Kommentera gärna.
Posted by Anna Karlsson at 16:15 in Forskning, Frukt & Grönt, Näringslära | Permalink | Comments (0)
Vad tänker du på när du hör ordet superfood? Jag tänker på ett livsmedel som innehåller stora mängder bra näring och som kan förbättra hälsan, förebygga sjukdom eller göra så man känner sig extra pigg. Men så är det inte riktigt.
Kolla in det här inslaget från uppdrag granskning. "Ett superbär blir till". Fredrik Paulún, vars namn leasats till livsmedel som benämns som super-xxx får sig en känga också.
Posted by Anna Karlsson at 13:55 in Näringslära | Permalink | Comments (0)