Honung som sötningsmedel är på uppsving. Troligen beror det på att allt fler recept på nätet och i mattidningar innehåller just honung. Honung är trendigt! Det är ju bra för landets biodlare, förstås. Honung kan ju vara ett mer närodlat alternativ som sötningsmedel.
Honung ger förstås också en annan smak än om man sötar med socker. Olika sorters honung kan dessutom ha helt olika smaker, men det är en annan historia.
Om vi tittar enbart på det näringsmässiga, hälsomässiga perspektivet, finns det då några fördelar med att välja honung i stället för vanligt vitt socker som sötningsmedel?
I bland kan man ju få intrycket att honung är rena rama hälsokosten!
Näe. Jag skulle inte säga att honung är bättre eller nyttigare än vanligt vitt socker. Att bara byta ut socker mot honung kommer inte att förbättra din hälsa.
Att välja honung som sötningsmedel kan ha fördelar när det gäller smak, bak- eller matlagningsegenskaper. Men precis som med vanligt socker behöver det begränsas till en rimlig mängd.
Näring: Honung innehåller, i och för sig, små, små mängder näring. En del mineralämnen, lite B-vitamin och C-vitamin. Men det är väldigt små mängder. Socker innehåller däremot ingen som helst näring, utan bara kalorier.
Energi: Om vi tittar på mängden energi innehåller en matsked honung 70 kcal, medan en matsked strösocker innehåller 53 kcal. Så om man använder samma volym av respektive sötningsmedel får man i sig lite mindre energi från socker än från honung. 17 kcal är förstås inte mycket, men om man använder mycket honung/socker gör det förstås skillnad vad man väljer.
Eftersom honung innehåller en större andel enkla sockerarter än vanligt vitt socker kan honungen uppfattas som något sötare i smaken. En del menar att det gör så man använder en mindre mängd av honung än av socker.
Blodsocker: En del menar att honung inte höjer blodsockret. Det är ett direkt felaktigt påstående.
Även om honung har ett något lägre glykemiskt index, GI, än socker behöver man komma ihåg att honung trots allt har ett högt GI samt att en matsked honung innehåller mer kolhydrater än vitt socker. GI beräknas alltid på 50 g kolhydrater och inte på portionsstorlek. 50 gram kolhydrater motsvarar 3 msk honung eller 4 msk strösocker.
Här kan du läsa mer om socker och kolhydrater och energi.
Här kan du läsa om sockerberoende.

Ha en bra vecka!