Just nu finns det blåbär att plocka, helt gratis, i skogen. Här är länken till en blue moodie smoothie.
https://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/2015/06/16-jun-2015.html
Just nu finns det blåbär att plocka, helt gratis, i skogen. Här är länken till en blue moodie smoothie.
https://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/2015/06/16-jun-2015.html
Posted by Anna Karlsson at 07:10 in Allmänt, Forskning, Frukt & Grönt, Livsmedel , Näringslära, Vardagstips | Permalink | Comments (0)
Nä, frukt är inte godis. Jag tycker personligen att det oftast är godare med frukt och bär än vanligt godis även om jag får chokladsug ibland. Det är ju tur för mig eftersom frukt och bär innehåller en himla massa bra näring som kroppen blir glad av. Antioxidanter, kostfibrer och vatten bland annat. Gelbildande kostfibrer samt att sockerarterna i frukt är så smart förpackade ger en långsam stegring av blodsockret. Vatteninnehållet i färsk eller frusen frukt och bär gör att energiinnehållet (kcal) blir lågt. Torkad frukt är betydligt mer energität.
Energiinnehåll per dl
Frukt/bär |
Energi per dl |
Honungsmelon |
26 kcal |
Vattenmelon |
26 kcal |
Vindruvor |
52 kcal |
Mango |
48 kcal |
Hallon |
17 kcal |
Jordgubbar |
20 kcal |
Godis |
|
Gott & blandat |
239 kcal |
Kola, typ dumle |
345 kcal |
Jag får ofta frågan från ungdomar om man inte blir tjock av frukt? De har hört det av en kompis eller vuxen släkting eller läst det på nätet. En del är riktigt restriktiva med just bär och frukt samtidigt som de moffar stora mängder godis och dricker litervis med läsk.
På tantspråk kallas det att sila mygg och svälja kameler, ett uttryck som kan vara svårbegripligt för den som är född efter millenieskiftet. Men det betyder helt enkelt att det är smartare att fokusera på att begränsa de livsmedel som innehåller stora mängder energi, men lite näring för den som vill ha en schysst vikt och god hälsa. Ät tillräckligt av bra mat så får du dessutom mindre sötsug och kan enklare begränsa godis till en lagom mängd när du väl äter det.
Om du inte har diabetes eller nedsatt glukostolerans finns ingen som helst anledning att begränsa frukt och bär! Brassa på bara!
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna är det bra att äta femhundra gram grönsaker eller frukt/bär per dag. Senaste matvaneundersökningen för unga: matvanekollen visade att ungdomar från åk 5 i grundskolan till 2:an på gymnasiet har blivit mycket bättre på att äta grönsaker, men att de äter för lite frukt!!!!
Som du ser har jag valt att jämföra så kallat söta frukter och bär med godis. Vad tycker du?
In med fruktstunden igen, tycker jag!
Posted by Anna Karlsson at 14:54 in Frukt & Grönt, Snackisar | Permalink | Comments (0)
Dietisten Hanna Olvenmark, som för övrigt gjort praktik hos mig på Ungdomshälsan för ett antal år sen, har en superbra blogg "portionen under tian". Hon har nu även skrivit en bok! Jag känner mig faktiskt, oförtjänt, stolt. Hatten av för dig, underbara Hanna, och för alla andra kolleger som har förmågan och energin att förmedla ut kunskap och inspiration till allmänheten! Jag blir så himla glad!
På SVT nyheter kan ni se ett inslag med Hanna.
Stay cheap!
Posted by Anna Karlsson at 07:39 in Allmänt, Boktips, Frukt & Grönt, Näringslära | Permalink | Comments (0)
Precis som vi behöver träna våra muskler behöver vi förstås träna minnet på olika sätt för att förbättra det. Men andra faktorer, som sömn och återhämtning från stress, fysisk aktivitet samt matvanor är också viktiga.
Arvsanlag spelar förstås också roll, som alltid. Om du, liksom jag, är lite disträ av naturen - kräv inte det omöjliga av dig själv. Undvik multitaskande och ha ett smart upplägg för att slippa glömma viktiga saker. Jobba med dig själv, inte mot dig själv.
Allmänt bra och hälsosamma matvanor i enlighet med NNR är förstås det som gäller, även när det handlar om minne och hjärnhälsa. (Ja, såååå tråkiga är vi dietister! Vi förespråkar inga trenddieter, vi håller oss till evidens och bra helhetstänk)!
Men här är fyra bra livsmedelsgrupper att lägga extra fokus vid om du vill äta på ett sätt som är bra för din hjärna och ditt minne.
Sen gäller alltså det där gamla, same ol', same ol', du vet: rekommendationerna från SLV. begränsa sån mat som innehåller mycket energi, men lite näring. Till exempel sockriga drycker, godis, chips, ostbågar, friterad mat, feta dessertostar m.m.
Hur har du det med ditt intag av de fyra olika grupperna jag räknar upp ovan? Har du tankar, synpunkter eller kanske tips att dela med dig av. Kommentera gärna.
Posted by Anna Karlsson at 16:15 in Forskning, Frukt & Grönt, Näringslära | Permalink | Comments (0)
Posted by Anna Karlsson at 11:56 in Frukt & Grönt, Näringslära | Permalink | Comments (0)
Just nu är det supertrendigt och rätt att välja veggo. Alltfler väljer den helt gröna vägen av olika skäl. Många benämner sig också som flexitarianer, det vill säga att de äter mestadels en växtbaserad kost, men ibland slinker animalier av olika slag ner i magen. En blandkost med låg andel kött helt enkelt.
Om vi går tillbaka i tiden ca 50-60 år var det nog så de flesta åt även om ingen benämde sig som flexitarian. Kött var söndagslyx för de flesta och basen bestod av olika sädesslag, rotsaker och baljväxter. Var en bodde påverkade också, förstås. Närhet till vatten ökar fiskkonsumtionen, möjlighet att jaga ökar konsumtion av viltkött och om man var bonde med egna djur blev kanske köttkonsumtionen högre. Min pappa som är född på fyrtiotalet fick ofta uppstekt gröt till middag även om de hade egna djur. När djur slaktades togs allt tillvara, även inälvor och blod förstås. Min farmor var tydligen grym på att laga pölsa.
Sedan sextiotalet har köttkonsumtionen ökat från ungefär 50 kilo kött (gris, nöt, fågel, lamm och övrigt) till 87.7 kg kött per person och år. Vi har råd att äta kött och vi har stor tillgång till kött. Bara att gå in i butiken och plocka från hyllan och betala i kassan. Ingen gris som måste slaktas och avblodas och styckas.
Men faktum är att ett för högt intag av rött kött och, framför allt, charkprodukter inte är bra för hälsan. Max 500 gram per vecka är det som rekommenderas utifrån NNR.
Så veggotrenden är mestadels bra och de allra flesta behöver minska på kött och öka på grönsaker. Problemet är när folk hakar på utan att varken ha kunskap om eller intresse av en god och näringsrik vegetarisk kost. Eller när information inhämtas från oseriösa källor!
Jag blir också lite trött på skrämselpropaganda som menar att den enda kost du kan hålla dig frisk på är vegankost.
Oavsett om du är omnivor (blandkostare), flexitarian, semivegetarian, laktoovovegetarian eller vegan kan du ha mer eller mindre fördelaktiga matvanor för din hälsa. Att äta mycket grönsaker, frukt och bär är bra för hälsan samtidigt som det blir svårare att täcka behovet av näring ju fler livsmedel du eliminerar från kosten.
En del människor benämner sig faktiskt som som vegetarianer och äter inte en enda (icke högprocessad) grönsak!!!!! Bara quornbitar, sojakorv och liknande. Det tycker jag är otroligt fascinerande!!! Hur en kan tänka att det ska vara mer hälsosamt eller bättre för miljön att äta högprocessade produkter som är tillverkade i "långtbortistan" med råvaror från "ännulängrebortistan" kan jag inte greppa, men inga djur dödas ju i alla fall. Så ur djuretiska skäl är det helt adekvat.
Jag blir också lite ledsen när veganismen blir en prestation i sig. En prestation som avgör ens värde som människa. För jag kan inte se att någon människa har ett högre värde än en annan enbart för att hen väljer att äta en enbart växtbaserad kost.
De flesta mår bra av ett lite grönare liv, men du behöver inte bli extrem för att vara hälsosam eller göra en insats för miljön!
Och kom ihåg att dina matvanor påverkar hälsa och mående - men du är inte vad du äter och alla kan ha oturen att drabbas av sjukdom även den som äter sunt!
Här kan du läsa mer om vegetarisk kost.
Posted by Anna Karlsson at 13:02 in Allmänt, Frukt & Grönt, Näringslära, Snackisar | Permalink | Comments (0)
Hej igen!
Imorgon börjar en sommarmånad, S O M M A R månad. Känns overkligt!
Jag tänkte sammanfatta mitt lilla experiment så här den 31:a maj. Hur har det egentligen gått med mina målsättningar?
1.Minska eller utesluta alkohol Det har gått bra, intaget har varit 0 och inget. Detta har jag dock inte varit någon storkonsument utav tidigare heller.
2. Minska eller utesluta socker Det har gått bra, intaget har bestått av 2 smakportioner efterrätt under månaden som gått.
3. Minska eller utesluta sötningsmedel Det har också gått bra, intaget har bestått av 2 glas lightläsk under månaden som gått.
4. Öka mängden bär och frukt Ja. Jag skulle gissa att jag ätit ca 1 kg mer per vecka, d v s kanske 4 kg mer den här månaden som gått?
5. Öka mängden nötter och frön Njaa, några fler nötter har åkt ned i magen, men ingen markant skillnad.
6. Öka mängden vatten Ja. Då jag druckit betydligt mindre lightläsk och lightsaft blir det istället vatten i olika former och med olika smaksättningar.
En ökning jag inte tänkte mig, men som ändå skett är att jag nog ätit större portioner mat. Så jag har känt mig mer mätt och nöjd.
Intressanta förändringar som kan ske under en månad... Jag är nu mindre van vid att saker och ting ska smaka sött.
Nu fortsätter jag in i juni med tanken om att fortsätta på den inslagna linjen. Jag kommer att smaka på saker med socker och sötningsmedel i vid de tillfällen när jag verkligen är sugen och känner för det, men som bas hålla kvar kosten så som jag gjort under maj månad.
Posted by Karin Byström at 09:41 in Allmänt, Frukt & Grönt, Livsmedel | Permalink | Comments (0)
Hej på er!
Nu var det längesedan jag skrev här, men jag vill passa på att berätta att jag håller på med ett kostexperiment just nu.
Maj månad kom ju på en måndag och jag kände att det vore intressant och bra att göra några förändringar i mitt vanliga intag. Det här är mina ambitioner:
Minska eller utesluta: Vitt socker, sötningsmedel och alkohol
Öka eller lägga till: bär, frukt, nötter, vatten
Idag är det den 8:e maj, så jag lägger en vecka till handlingarna och kan konstatera några saker.... 1. Jag är van vid söt smak. 2. Det finns mycket som är gott som inte innehåller socker eller sötningsmedel. 3. Det har gått lättare än jag trott. peppar peppar ta i trä
Helgen var mest utmanande, då jag flera gånger fick känslan av att vilja ta mig någon kaka, chokladbit eller godis. Annars har det infunnit sig en ganska skön känsla av att veta att vissa saker inte är ett alternativ, så när jag tänker ut någonting finns dessa inte ens med på kartan...
Vad tror ni om mitt projekt? Har ni gjort något liknande? Många kör ju "godisfritt" hör jag...
Min tanke om det här är inte att bli extrem på något sätt. Jag om någon vet att allting får plats i en helhet! Men jag vill ändra mina vanemönster lite, jag vill avvänja mina smaklökar från att ofta önska sötare smak, jag vill känna mindre sug efter sött, men samtidigt vill jag känna mig nöjd och belåten.
Här kommer gårdagskvällens fika. Mango, banan och naturell kvarg.
Jag tänkte uppdatera er nästa måndag igen, får se vilka utmaningar den här veckan ger mig.
Posted by Karin Byström at 12:51 in Allmänt, Frukt & Grönt | Permalink | Comments (6)
Att mixa frusna bär eller frukt till en slags sorbet eller "nicecream" är ett gott sätt att öka sitt intag av frukt/grönt. Här är en variant, men var kreativ och använd vilka frukter och bär du vill.
Mixa ett halvt paket frusen mango, en liten banan, en liten avokado, saften av en halv lime och söta upp med flytande honung om det behövs. (ca 1 tsk). Servera!
Ett enkelt fiberrikt, antioxidantspäckat mellanmål, efterrätt eller del av frukost.
Gluten- och mjölkfritt, förstås.
Posted by Anna Karlsson at 11:38 in Frukt & Grönt, Recept, Recept: Efterrätter och fika, Recept: Frukost, Recept: Mellanmål | Permalink | Comments (0)
Hej på er!
Är det tillåtet att bli lite sommarnostalgisk så här i vinterkylan? Jag är inte någon vinterälskare och jag längtar sååå efter värme och grönska!
Förra sommaren deltog jag i en härlig yogaweekend i Norrmjöle, hos Jane Axelsson. Det var en blandning av fysisk yoga, andningsövningar, massage med tennisbollar(!) och meditation. Det var som om både kropp och själ blev lite "renare" och klarare och jag var både lugnare och gladare och kände mig mer tolerant mot allt jag ställdes inför en lång period efteråt. Fantastiskt att yoga kan ha en sån effekt på måendet och humöret!
Jane bjöd på underbart fräsch frukost efter morgonyogapassen.
Här är receptet på en av de saker hon bjöd på, en stärkande, antioxidantspäckad, yogasmoothie:
2 portioner
Du behöver:
Gör så här:
Häll upp i ett glas och njut! Du behöver inte vara yogi för att uppskatta den, men jag tror att den blir extra god efter ett yogapass.....
Namaste!
Posted by Anna Karlsson at 10:20 in Frukt & Grönt, Recept, Recept: Frukost, Recept: Mellanmål | Permalink | Comments (0)