Just nu finns det blåbär att plocka, helt gratis, i skogen. Här är länken till en blue moodie smoothie.
https://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/2015/06/16-jun-2015.html
Just nu finns det blåbär att plocka, helt gratis, i skogen. Här är länken till en blue moodie smoothie.
https://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/2015/06/16-jun-2015.html
Posted by Anna Karlsson at 07:10 in Allmänt, Forskning, Frukt & Grönt, Livsmedel , Näringslära, Vardagstips | Permalink | Comments (0)
Vete, råg, korn eller havre spelar ingen roll! En nyligen publicerad studie i the journal of nutrition, utförd på 50-65 åriga danskar, visade på detta. Ett intag på minst 50 gram av fullkornsspannmål visade sig minska risken för diabetes typ 2 med hela 34% hos män och 22% hos kvinnor.
Vad räknas då som fullkorn?
Jo, fullkorn är spannmål där man använder hela kornet: frövita, grodd och kli/skal. Kornet kan vara krossat och malt till fullkornsmjöl eller helt och intakt. Gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete och fullkorns-couscous består helt av fullkorn. I bröd och pasta varierar mängden fullkorn mellan olika sorter.
Till spannmål räknas bland annat vete, råg, havre, korn, majs, ris, hirs och durra.
Hur mycket fullkorn ska man äta då?
Livsmedelsverket rekommenderar 70 gram per dag. Som jämförelse ger en portion havregrynsgröt och tre skivor hårt fullkornsbröd 71 gram fullkorn. Så det är verkligen inga orimliga mängder vi talar om.
Jag blir i alla fall peppad, men jag gillar ju granola, gröt, hårdbröd och fullkorn i allmänhet.
Här kan du läsa mer om studien på Lunds Universitets hemsida.
Här kan du hitta publikationen av studien i Journal of nutrition.
Här kan du läsa mer om fullkorn och livsmedelsverkets råd om fullkorn.
Posted by Anna Karlsson at 09:35 in Forskning, Näringslära | Permalink | Comments (2)
Barn med hälsosamma matvanor har, oavsett kroppsvikt och socioekonomisk status, bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem och är mer sällan utan kompisar eller mobbade. Det visar ny forskning från Sahlgrenska.
7675 barn mellan två och nio år i åtta europeiska länder ingick i studien. Följsamheten till riktlinjer för hälsosam kosthållning i början av studien kunde kopplas till bättre självkänsla och färre emotionella svårigheter två år senare.
Riktlinjerna för hälsosam kost är gemensamma för de länder som ingick i studien och innefattar ett begränsat intag av raffinerat socker och fett, val av fiberrrika livsmedel när det är möjligt (till exempel fullkornsbröd), konsumtion av fisk två till tre gånger i veckan och 500 gram frukt och grönt dagligen.
Här kan du läsa om studien på Pubmed.
Källa: Dietistaktuellt no1 febr 2018.
Posted by Anna Karlsson at 10:48 in Forskning | Permalink | Comments (0)
Precis som vi behöver träna våra muskler behöver vi förstås träna minnet på olika sätt för att förbättra det. Men andra faktorer, som sömn och återhämtning från stress, fysisk aktivitet samt matvanor är också viktiga.
Arvsanlag spelar förstås också roll, som alltid. Om du, liksom jag, är lite disträ av naturen - kräv inte det omöjliga av dig själv. Undvik multitaskande och ha ett smart upplägg för att slippa glömma viktiga saker. Jobba med dig själv, inte mot dig själv.
Allmänt bra och hälsosamma matvanor i enlighet med NNR är förstås det som gäller, även när det handlar om minne och hjärnhälsa. (Ja, såååå tråkiga är vi dietister! Vi förespråkar inga trenddieter, vi håller oss till evidens och bra helhetstänk)!
Men här är fyra bra livsmedelsgrupper att lägga extra fokus vid om du vill äta på ett sätt som är bra för din hjärna och ditt minne.
Sen gäller alltså det där gamla, same ol', same ol', du vet: rekommendationerna från SLV. begränsa sån mat som innehåller mycket energi, men lite näring. Till exempel sockriga drycker, godis, chips, ostbågar, friterad mat, feta dessertostar m.m.
Hur har du det med ditt intag av de fyra olika grupperna jag räknar upp ovan? Har du tankar, synpunkter eller kanske tips att dela med dig av. Kommentera gärna.
Posted by Anna Karlsson at 16:15 in Forskning, Frukt & Grönt, Näringslära | Permalink | Comments (0)
Att det inte går att se på utsidan om en person har en ätstörning är känt sedan länge. Och samtidigt är det en avmagrad person de flesta av oss ser framför oss när man säger ordet ätstörning.
I den här amerikanska studien från 2017 verkar emellertid övervikt vara den största prediktorn för ätstörning.
Posted by Anna Karlsson at 15:05 in Forskning, Snackisar | Permalink | Comments (0)
Nu är det aktuellt med en diskussion kring energidryck och ungdomar. Många undrar om det är farligt, vilket föranledde att Sveriges radio hörde av sig för en intervju kring detta OCH frågan om lightläsk är farlig. Nervöst stegade jag in där i morse och svarade på programledarnas frågor. Vill du lyssna så finns klippet här och det är bara ett par minuter långt. :)
Självklart hann jag inte säga allt jag ville på denna korta tid, bla hade jag tänkt säga att intag av (för mycket) energidrycker kan leda till en ond spiral av dålig sömn, tröttare dagen efter, mer behov av energidryck osv. Eller vad tänker ni?
/Elin
Posted by Elin Johansson at 15:15 in Allmänt, Forskning, Livsmedel , Snackisar | Permalink | Comments (1)
En förbättrad kostkvalitet kan behandla depression. Det visar en studie Deakin University, vars forskare menar att resultaten indikerar att dietister bör vara en del av den psykiska hälsovården.
Här kan du se hur poängen på MADRS sjönk efter tre månaders kostbehandling respektive socialt stöd. Vänstra sidan är kostbehandling och högra sidan socialt stöd.
Posted by Anna Karlsson at 14:37 in Forskning | Permalink | Comments (0)
I oktober hölls en konferens i Lissabon om kaffes relation till hälsa. Nu finns en rapport och sammanställning, se nedanstående länk. Innehållet har skapat flertalet löpsedlar med rubriker om kaffets skyddande effekt för risken att utveckla demens.
http://www.drf.nu/wp-content/uploads/2016/12/EUGMS-Conference-Report-FINAL-1.pdf
Ett måttligt intag av kaffe, motsvarande 3-5 koppar om dagen kan, enligt rapporten, skydda mot demenssjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Det största skyddet ses vid ett intag av ungefär tre koppar kaffe om dagen. Inget ökad skydd ses vid överkonsumtion av kaffe.
Upp till 400 mg koffein om dagen ses som riskfritt för friska vuxna av EFSA (European food safety authority). Det motsvarar ca fem koppar kaffe om dagen. En kopp kaffe innehåller ungefär 75-100 mg koffein.
Här kan ni läsa mer om koffein på livsmedelsverkets hemsida:https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/koffein/
Posted by Anna Karlsson at 13:28 in Forskning | Permalink | Comments (4)
Medelhavskosten är ju välkänt effektiv för att förebygga hjärt- och kärlssjukdom. Nu är medelhavskosten lite halvtrendig igen på grund av en känd vetenskapsjournalist som har skrivit en bok om en modifierad medelhavskost för diabetiker och människor som är i riskzonen för diabetes.
Men visste du att vi har ett superbra alternativ till medelhavskosten där vi kan använda oss av mer närodlade produkter?
Här kan du läsa om SYSDIET-studien om den nordiska kosten.
I kosten ingår bland annat rapsolja, mjuka margariner, mejeriprodukter med låg fetthalt, nordiska bär, frukt, grönsaker, fisk och fullkornsprodukter av råg, korn och havre. Som medelhavskost, fast nordisk!
Posted by Anna Karlsson at 14:26 in Forskning, Näringslära | Permalink | Comments (0)