Nu kanske jag har helt fel, men visst känns det som om det här med nyårslöften är lite ute nu? Däremot tycker jag mig uppfatta att intentioner att jobba med och förbättra sin livsstil eller sitt sätt att vara är mer inne? Projekt självförbättring anno 2019.
Ett vanligt sånt här självförbättringsprojekt när det gäller mat är att minska på eller sluta med socker. Eller i alla fall tillsatt socker, för sockerarter har vi ju överallt och det är inte enkelt att veta vad saker innehåller, ju.
Jag tycker att det är ett bra hälsoprojekt att minska på tillsatt socker. Socker innehåller energi, men i princip ingen näring, så ett ökat näringsintag och/eller ett minskat energiintag finns att vinna. Det kan också ge en jämnare ork och bättre tandstatus.
Men det gäller att lägga upp det så att du har en chans att lyckas!
Här är lite dietistråd från mig:
- Skriv matdagbok med tankar och känslor under ett par dagar. Även om du tycker att du har full koll på vad du äter och varför du äter är det bra med en nulägesanalys för att du ska få klart för dig hur du ska lägga upp ditt förändringsarbete. Det är viktigt att du skriver i anslutning till intaget, att skriva i efterhand är inte lyckat, du kommer inte ihåg vad du tänkte, vad du kände eller ens vad du åt om du skriver retrospektivt. När du skriver i "realtid" kommer du åt nuet, men det kan såklart hända att du hinner tänka till så pass att du äter mindre socker just för att du bokför.
- Formulera ett mål och gör en konkret plan. Om målet kommer att ta tid att nå: sätt upp delmål. Planen kanske måste revideras och omarbetas på vägen mot målet vartefter du lär dig mer om dig själv.
- Ha bra och regelbundna matvanor i grunden. Om du äter för lite och för oregelbundet är det inte rimligt att du ska minska på socker. Frukost, lunch och middag samt två eller tre mellanmål jämnt fördelade över dagens vakna timmar tillsammans med en bra måltidssammansättning, typ tallriksmodell, ger en jämnare ork och du behöver inte äta socker för att du är hungrig. Det ger också ett jämnare humör, även om det kanske inte funkar på en gång om du har ätit och druckit massor med socker tidigare.
- Brassa på ordentligt med frukt, bär och grönsaker. Ja, visst innehåller frukt och bär och även grönsaker sockerarter, men sockret är smart förpackat. Du får i dig kostfibrer ( ffa "blodsockerbromsande" gelbildande kostfibrer) vitaminer och mineraler som du behöver för att må bra och som dessutom smakar gott och ger färg till maten. Men slopa juicer även om de är lättsockrade. Kör på tuggbara former av frukt och grönt samt smoothies i stället.
- Rör på dig regelbundet. Både i din vardag och så du blir varm eller svettig ett par ggr i veckan. Rörelse piggar upp och ger en känsla av välbefinnande. Motion ger också ett jämnare blodsocker. Men se upp: om du börjar tokträna ökar du ditt energibehov. Då kan det vara så att du behöver äta mer mat för att inte bli supersugen på socker. Gör gradvisa förändringar även av motionen om du rör dig för lite.
- Minska på rätt grejer och ersätt med good shit om det behövs! Du behöver inte läsa innehållsdeklarationen på precis allt du äter för att minska på sockerintaget. Visst kan det kännas onödigt att det är tillsatt socker i köttbullar, men det är inte här du gör det största kapet av sockermängd. Välj gärna nyckelhålsmärkt bröd, flingor, gryn, pasta och så vidare. Men den allra största förändringen får du om du minskar på utrymmesmat och socker i flytande form. Bort med saft, läsk, energidrycker, söta soppor och juicer till vardags. Begränsa till en rimlig mängd vid de särskilda tillfällena. vatten är den allra bästa törstsläckaren. Lösgodis är en superkälla till snabba sockerarter, så här tjänar du in massor genom att dra ner. Kakor, kex och konditoribitar som arraksbollar, chokladbollar och dammsugare innehåller mycket socker, så ersätt dem med ett bra mellanmål i stället. Till exempel naturell yoghurt med bär eller frukt och någon matsked blandade frön.
- Ha en god sömnhygien. Oregelbundna sovvanor och sömnbrist påverkar ditt sug efter socker och annan energität mat. Å andra sidan kan bra matvanor faktiskt bidra till en bättre sömn.
- Våga vila och ge dig själv kvalitativ återhämtning. Stress och sötsug hör ju ihop. Jag orkar inte utveckla detta just nu. Behövs ett eget inlägg kring detta.
- Om du får bakslag, gör en omstart! Det är inte kört för att det går dåligt. Varför trillade du dit? Har du gjort en bra plan? Är det någon annan pusselbit som ska på plats?
- Ta hjälp av din omgivning och berätta för dem hur de kan vara till hjälp. Om du har taskiga kompisar eller en skittaskig familj som läskar dig med det du tycker är godast när det är som jobbigast kan jag bara beklaga. Då får du helt enkelt klara det själv, men de flesta människor är snälla och stöttar gärna bara de får veta hur.
Här kan du läsa om socker på bloggen.
Här kan du läsa om socker på livsmedelsverkets hemsida.
Comments