Matbranschens tidning, Svenska Måltider, skriver att köttkonsumtionen minskar och att konsumenterna nu väljer svenskt kött i högre utsträckning än tidigare.
De senaste trettio åren har köttkonsumtionen ökat stadigt, men sen 2013 har den legat konstant på runt 87,5 kilo per person och år. Under 2017 beräknas dock en minskning med ca 1,5 kilo kött per person. Utan att veta (finns säkert siffror på det också för den som har tid att leta) tror jag att en del valt att skippa kött helt och att en del inte gjort någon ändring alls av sin köttkonsumtion. Vad tror du?
Men en minskad köttkonsumtion ser jag som positivt för miljön och för folkhälsan. Jag önskar att fler människor äter mer av gröna alternativ och väljer fisk och kyckling oftare än rött kött för att förbättra sin hälsa. Det är någonting som jag själv jobbar aktivt med, men som jag inte tycker är helt enkelt med två köttälskande killar i hushållet.
Ur folkhälsosynvinkel anser jag, trots detta, att det allra viktigaste är att minska mängden energität och näringsfattig mat och dryck. Regelbundna och okej sammansatta måltider, frukost, lunch och middag samt ett par schyssta mellanmål per dag anpassade efter energibehovet förebygger småätande och överkonsumtion av mindre näringstät mat.
Så var inte för restriktiv och selektiv med de ordinarie måltiderna. Det brukar snarare leda till sämre matvanor på sikt. Sikta på matvanor som du kan klara av att hålla. Ett alltför snävt mål ökar risken att skjuta utanför.
Begränsa (det betyder inte förbjud) söta drycker, alkohol, godis, sötsaker, chips, ostbågar, friterad mat och annan väldigt fet mat, feta dessertostar och liknande. Kanske inte jättelätt just nu när det bjuds på skumtomtar, choklad och pepparkakor och glögg och vad-vet -jag till höger och vänster? Men det blir faktiskt lättare att inte överäta med regelbundna, schyssta, näringsinnehållande och mättande måltider i grunden.
Med andra ord: Ät dig mätt på mat.
GOD JUL
Comments