Vete, råg, korn eller havre spelar ingen roll! En nyligen publicerad studie i the journal of nutrition, utförd på 50-65 åriga danskar, visade på detta. Ett intag på minst 50 gram av fullkornsspannmål visade sig minska risken för diabetes typ 2 med hela 34% hos män och 22% hos kvinnor.
Vad räknas då som fullkorn?
Jo, fullkorn är spannmål där man använder hela kornet: frövita, grodd och kli/skal. Kornet kan vara krossat och malt till fullkornsmjöl eller helt och intakt. Gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete och fullkorns-couscous består helt av fullkorn. I bröd och pasta varierar mängden fullkorn mellan olika sorter.
Till spannmål räknas bland annat vete, råg, havre, korn, majs, ris, hirs och durra.
Hur mycket fullkorn ska man äta då?
Livsmedelsverket rekommenderar 70 gram per dag. Som jämförelse ger en portion havregrynsgröt och tre skivor hårt fullkornsbröd 71 gram fullkorn. Så det är verkligen inga orimliga mängder vi talar om.
Jag blir i alla fall peppad, men jag gillar ju granola, gröt, hårdbröd och fullkorn i allmänhet.
Här kan du läsa mer om studien på Lunds Universitets hemsida.
Här kan du hitta publikationen av studien i Journal of nutrition.
Här kan du läsa mer om fullkorn och livsmedelsverkets råd om fullkorn.