Jag skäms! Under jullovet, när vi hjälptes åt i köket, bad jag någon att bryna smöret. Personen såg minst sagt frågande ut och jag insåg att denne inte alls förstod vad jag menade. Bryna knivar - ja, det visste hen, men bryna smör? Jag fick visa.
Detta fick mig att fundera över allt jag tar för givet. Vet alla vad som menas med att ansa grönsaker eller hacka lök? Eller skiva fint? Och alla begrepp som används för att värma vätska; sjuda, småputtra, koka, stormkoka, värma lätt, snabbt upphetta? Ja, det finns säkert fler! Termerna är faktiskt inte självklara för alla.
Hur sjutton kan jag tro att unga människor, eller personer med annat modersmål, ska veta? De som inte är uppvuxna med daglig matlagning i köket? Som inte beordrats att hjälpa till med morotsskalning och att hålla koll på grytan på spisen? "Bubblorna får inte bli större än en 5-krona, då sänker du genast värmen".
De som inte vet ska inte skämmas, det är jag som utgår från att alla kan som har fel! Min slutsats blev att jag måste bli mycket tydligare i hur jag instruerar och ger råd.
Sen ramlade jag över en helt fantastisk youtubekanal, där allt sånt här och lite till beskrivs i korta avsnitt. Ninjas hemkunskap. Den kommer jag själv att kolla benhårt, för ärligt talat - städning är inte min grej. Det måste finnas smartare sätt än mitt att dammsuga och städa badkar.
NU får jag lära mig en massa som även jag, en utbildad 50+-are missat!
Dammråtta?
Comments