« Sista dagen i maj | Main | Bröd- en källa till protein »

06 juni 2017

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Maria Zenger

Hej
Jag vill tacka för en trevlig blogg och bra initiativ. Jag är dels nyfiken privat, men också genom mitt yrke som psykolog för mina patienters räkning. Jag undrar om det finns någon lista på bra livsmedel? Livsmedelsverket har ju en jättebra sida, men då måste man söka på varje livsmedel. Finns det någon lista med att detta är bra och hälsosamma val man kan göra? Vilka brödsorter som kan vara bra, etc. Så man kan ha ett bra basskafferi med bra grejer och kan rekommendera detta t pat och mig själv. Personligen är jag inte för någon kost, snarare att äta varierat och hälsosamt, men vissa saker, exv nötter, är väldigt kaloririka, även om de också är bra. Tänker att det är lättare att kombinera en bra lunch om man i skafferiet redan har bra grejer.
Tack på förhand!

Anna Karlsson

Hej Maria!
Vad kul att du gillar vår blogg! Jag har tyvärr inte någon lista på bra livsmedel. Kanske är det någon kollega som läser den här bloggen som har något?
Bra matvanor kan se ut på väldigt olika sätt och människors behov och smakpreferenser kan skilja sig mycket åt, så jag tror det är svårt att göra en lista som passar alla. Du har helt rätt i att nötter och även frön och mandlar är energirika i och med att de innehåller rikligt med fett. De flesta nötter och fröer innehåller sånt fett som vi behöver äta mer av, men även bra mineraler och kostfibrer. Det är ett sånt livsmedel som det är bra att äta ungefär en näve av per dag om man är låg- eller medelenergiförbrukare, men det beror ju också på vad man äter i övrigt.
Här finns bra information om hälsosamma matvanor https://www.1177.se/Vasterbotten/Tema/Halsa/Mat-och-naring1/Halsosamma-matrad/

Vid psykisk ohälsa påverkas ofta matvanorna, men det är också så att den psykiska hälsan påverkas av matvanorna. Att äta hälsosamt vid psykisk ohälsa kan vara en stor utmaning. Ofta behöver man få hjälp att hitta enkla lösningar och det är viktigt att inte ha för höga ambitioner över hur matvanorna ska se ut.
Ha det gott!

The comments to this entry are closed.