Hej på er!
Nu var det längesedan jag skrev här, men jag vill passa på att berätta att jag håller på med ett kostexperiment just nu.
Maj månad kom ju på en måndag och jag kände att det vore intressant och bra att göra några förändringar i mitt vanliga intag. Det här är mina ambitioner:
Minska eller utesluta: Vitt socker, sötningsmedel och alkohol
Öka eller lägga till: bär, frukt, nötter, vatten
Idag är det den 8:e maj, så jag lägger en vecka till handlingarna och kan konstatera några saker.... 1. Jag är van vid söt smak. 2. Det finns mycket som är gott som inte innehåller socker eller sötningsmedel. 3. Det har gått lättare än jag trott. peppar peppar ta i trä
Helgen var mest utmanande, då jag flera gånger fick känslan av att vilja ta mig någon kaka, chokladbit eller godis. Annars har det infunnit sig en ganska skön känsla av att veta att vissa saker inte är ett alternativ, så när jag tänker ut någonting finns dessa inte ens med på kartan...
Vad tror ni om mitt projekt? Har ni gjort något liknande? Många kör ju "godisfritt" hör jag...
Min tanke om det här är inte att bli extrem på något sätt. Jag om någon vet att allting får plats i en helhet! Men jag vill ändra mina vanemönster lite, jag vill avvänja mina smaklökar från att ofta önska sötare smak, jag vill känna mindre sug efter sött, men samtidigt vill jag känna mig nöjd och belåten.
Här kommer gårdagskvällens fika. Mango, banan och naturell kvarg.
Jag tänkte uppdatera er nästa måndag igen, får se vilka utmaningar den här veckan ger mig.
Mmm, ser gott ut med banan-mango-skålen. :) Stjäl den rakt av, vill också minska på sockret.
Posted by: T | 10 maj 2017 at 09:38
Jag tror inte på projekt. Jag har sett för många urspårade varianter under mina snart 20 yrkesverksamma år. Själv skulle jag aldrig någonsin utsätta mig för ett kostexperiment av något slag om jag inte hade medicinsk orsak. Jag föredrar att tänka långsiktigt, det passar min personlighet bättre.
Men utifrån att jag känner dig och vet att du är en sund person med helhetstänk och fett med kunskap kring mat och hälsa samt att du vill dig själv väl på alla sätt och vis tänker jag bara att jag vill önska dig lycka till!
Jag skulle nog gärna sätta till lite mandlar, nötter eller frön till den där skålen. Dels för att det är gott, men också för att de innehåller schyssta fettsyror, kostfibrer och viktiga näringsämnen.
Allt gott till dig!
Dietistkompisen Anna
Posted by: Anna Karlsson | 10 maj 2017 at 14:28
Jag tror jättemycket på projekt. JAg gjorde precis så för nåra år sen och det är det bästa jag gjort! Det var jättesvårt i början men efter ett tag försvann sötsuget och det var superskönt för jag har alltid haft svårt att äta lagom av godis och sötsaker. Några gånger sen dess har jag ramlat tillbaka vilket har lett till att jag åt alldeles för mycket. Jag liksom väckte sötsuget igen och kunde inte kontrollera det.
Men eftersom jag visste att jag hade klarat det förut orkade jag göra om samma projekt igen. Det var jobbigt och krävdes mycket kamp men nu har jag varit fri från det i nästan 8 månader och jag känner mig...ja frihet.Och mycket piggare. Jag vet nu hur lätt det är att fastna i att överäta så för mig är det att tänka långsiktigt att låta bli socker så mycket som möjligt.
Hoppas det går bra för dig!
Posted by: Maja | 11 maj 2017 at 13:10
Vad kul!
Har du nåt fler bra tips på goda mellanmål/kvällsfika?
Posted by: Karin | 11 maj 2017 at 18:02
Till min dietistkompis Anna!
Tack för omtanken :)
Jag är "dålig" på mandlar mm. Ska bli bättre på att köpa hem olika såna. Köper du påsar med olika sorters nötter som du har hemma? Om man skulle välja 3-4 olika sorter, vad rekommenderar du då?
Jag är ju mycket en projektpersonlighet. Självklart vill man att det ska mynna ut i något som blir långsiktigt, men det är kul att få välja sina projekt och känna att just nu fokuserar jag på det här.
Till Maja:
Vad skönt det låter att du hittat en slags frihetskänsla. Lycka till i fortsättningen!
Posted by: Karin | 11 maj 2017 at 18:13
Hoj Karin! Din hälsomånad verkar flyta på utmärkt!
Vi är nöt-, mandel- och fröjunkies i min familj! Det blir dyrt, men jag tycker det är väl investerade pengar. Paranötter är min favvo rent smakmässigt, det är lyx. Valnötter, solrosfrön och mandlar har vi alltid hemma och oftast också pumpakärnor.
Kram, Anna
Posted by: Anna Karlsson | 16 maj 2017 at 09:12