Livsmedelsverket rekommenderar att du ska äta fisk och skaldjur 2-3ggr/vecka och variera mellan magra och fetare fiskar. Ugnsstekt lax och kokt torsk i all ära, men visst är det kul att prova lite nya och spännande smaksättningar? Välj din favoritfisk och hacka ner lite grönsaker som finns över i kylen!
4 portioner
600g av valfri fisk (jag använde torsk)
1 gullök
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
½g saffran (1 frp)
1 tsk torkad dragon
½-1 tsk paprikapulver
½-1 krm cayennepeppar
½ röd paprika
½ citron
1½ dl vatten
1 fiskbuljongtärning alt. 1½ msk fiskfond
2dl matlagningsgrädde alt. lätt creme fraiche
Ev. 1 tsk honung
Salt och peppar
1. Fördela fiskfiléerna jämnt i en ugnsfast form och strö över salt. Finhacka löken och paprikan, skiva vitlöken tunt.
2. Häll lite rapsolja i en kastrull och låt löken fräsa några minuter utan att få färg. Strö över kryddorna och fräs några sekunder. Strö över paprikan, pressa över citronsaft och häll i vatten och buljongtärning/fond och låt koka några minuter.
3. Häll till sist i grädden eller creme fraiche och låt koka upp (smaksätt ev. med lite honung om du använder den syrliga creme fraichen). Om du vill ha en tjockare sås kan den redas med maizena. Smaksätt med nymalen peppar. Häll såsen över fisken och tillaga i ugn, 200 grader i ca 20 minuter. Servera exempelvis med kokt potatis eller tagliatelle/spagetti, kokt broccoli och strö över lite strimlad salladslök.
Tack för inspirationen, Johannes!
Posted by: Anna Karlsson | 04 juli 2016 at 16:29