Bra frukosttillbehör som kan förberedas kvällen innan. Eller ett fräscht mellis.
Du behöver för fyra portioner:
Till puddingen
- 4 dl kokosmjölk
- 6 matskedar chiafrön
- skalet från en limefrukt
- 1 knivsudd vaniljpulver
Till toppingen:
- ½ dl tärnad mango (att tina frusen, tärnad mango är enklast)
- 1 apelsin
- 1 banan
- 1 litet päron
- ca 2 msk kokos
- (några blad citronmeliss)
- saften från ½ limefrukt
- 1 msk honung
Gör så här:
Puddingen:
- Blanda kokosmjölk, chiafrön och vaniljpulver i en skål.
- Riv skalet från limen fint och tillsätt i blandningen.
- Täck skålen med ett lock eller plastfilm och ställ in i kylskåp över natten eller minst en timme.
Fruktsallad till toppingen:
- Pressa ut limejuicen i en skål och blanda i honungen.
- Filea apelsinen och skär i små bitar.
- Skala och dela bananen i slantar eller små bitar.
- Skala päronet och skär i tärningar.
- Skala och dela mangon om du använder färsk mango.
- Häll ner all frukt i skålen med lime/honung och blanda runt.
Vid servering:
- Fördela chiapuddingen i fyra glas eller burkar.
- Skeda upp fruktsalladen ovanpå puddingen.
- Toppa med kokos och eventuellt lite citronmeliss.
Obs! Chiafrön är inte något superlivsmedel, men det innehåller gelbildande kostfibrer som kan stabilisera blodsocker och verka för bättre blodfetter. Ett bra livsmedel som del av en i övrigt allsidig kosthållning.