Jag fick den här frågan för ett par dagar sen.
Dietister jobbar framför allt med att kostbehandla olika sjukdomar och tillstånd, till exempel undernäring, diabetes, mag- och tarmsjukdomar, ätstörningar och allergier. Det är vanligt att sjukdomar påverkar aptit eller förmåga att få i sig tillräckligt med näring och de flesta dietister jobbar med att se till så att det blir möjligt att få ett tillräckligt näringsintag ändå.
Dietister jobbar även med att förebygga ohälsa relaterat till levnadsvanor. Vi har minst 180 poängs universitetsutbildning (3 år) där bland annat näringslära, fysiologi, livsmedelskemi, livsmedelskunskap, praktisk matlagning, psykologi, sjukdomslära och kostbehandling av sjukdomar ingår.
Det är ett av socialstyrelsen legitimerat yrke och vi är skyldiga att jobba evidensbaserat.
Kostrådgivare är en mer diffus titel. Diplomerad kostrådgivare kan en bli efter tio-fjorton dagars utbildning.
Det innebär inte att du inte kan få bra råd av en kostrådgivare. Det finns många kunniga och engagerade kostrådgivare som inspirerar och entusiasmerar med den äran. Men om du behöver kostbehandling är det en kvalitetssäkring att vända dig till en dietist.
Comments