Den nya hälsodrinken kombucha tar sig fram med stormsteg, och som mycket annat är detta en hälsoprodukt som fått en stor marknad i bland annat USA. Kombucha är en fermenterad dryck där en blandning av olika jästsvampar och syrabildande bakterier får gotta sig i en blandning av te och socker som sedan kan smaksättas. Den är lätt kolsyrad och innehåller en lite mängd alkohol. Beroende på var man läser om kombucha har det mer eller mindre fantastiska effekter på hälsan med ett högt innehåll av antioxidanter, dock är mycket av detta självupplevt och inte studerat. Det kan kanske kännas lite läskigt att dricka en dryck med massa olika svampar och bakterier, men The U.S Food & Drug administration har utfört diverse tester på drycken och den har fått grönt ljus! Som dietist har jag en yrkeslegitimation och ska utgå från vetenskapligt underbyggda råd. Så vad säger då egentligen forskningen om kombuchan?
Tyvärr är forskningsunderlaget mycket litet, men jag hittade en Review från 2014 där man sammanställt resultat från olika studier i en vetenskaplig artikel.
1 Detox: Kombucha kan ha en avgiftande effekt på vår kropp, dels genom att öka kroppens möjligheter till att utsöndra olika xenobiotika (kroppsfrämmande ämnen såsom läkemedel, miljögifter och droger), men även genom att minska upptaget.
2 Antioxidanter: Kombucha innehåller bland annat olika vitaminer och ämnen som kan ha en antioxidativ effekt på våra celler (cellerna skyddas), främst Vitamin E, C, beta-karoten, andra karotenoider och fenoler. Mycket av antioxidanterna kommer från teet som kombucha bryggs på, men man har sett att den antioxidativa effekten av kombucha är högre än te. Teorier finns om att detta höga antioxidantinnehåll ska kunna ha effekt på kroniska sjukdomar orsakade av oxidativ stress. Antioxidanterna tros även ha en god effekt på immunförsvaret.
3 Energihöjande: Detta förklarar man genom att jäsprocessen som sker i kombuchan frigör järn från teet och att det i sin tur kan öka blodets hb-värde och syresättande förmåga.
4 Nyttig för magen: Kombuchan tros vara bra för matsmältningen och minska risken för magsår.
5 Övervikt: Regelbundet intag av kombucha har setts kunna minska risken för viktuppgång.
6 Typ 2-diabetes: Studier har visat att kombucha kan ha en blodsockersänkande effekt då kolhydrater, exempelvis stärkelse, bryts ner långsammare i tarmen.
Visst låter det fantastiskt det hära!? Men då kommer vi till nästa aspekt i det hela. Studierna som visat på ovanstående har i princip enbart utförts på möss och råttor samt på isolerade celler. Den enda effekten man hittils sett vid forskning på människor är förbättrade blodfetter. Så hur ska vi nu tolka det här? Kombucha är helt klart ett intressant livsmedel, dock finns det inte belägg för dessa effekter på människor. Mer forskning behövs alltså, och tills dess kan vi dricka vår kombucha mest för att det är gott, innehåller mycket antioxidanter och KANSKE har positiva effekter på hälsan i övrigt.
Som en klok person sa: Allt som låter för bra för att vara sant, är det.
Att Kombucha detoxar genom att minska upptaget även av läkemedel låter ju inte bra. Vet du nåt mer om det? Är det något man bör vara observant på?
Posted by: Agneta Frängsmyr | 25 maj 2016 at 13:47
Nej jag vet inte exakt hur det fungerar, och det är som sagt något man sett på djur. Säkerligen kan det vara en dosfråga och beroende på läkemedel. Men förhoppningsvis är det något man kommer forska mer om på människor!
Posted by: Johannes Edholm | 25 maj 2016 at 19:16
Bra att du lyfter frågan om Kombucha fantastiska egenskaper. Det är som vanligt, man ska vara försiktig, för lite forskning finns.
Posted by: anica | 27 maj 2016 at 11:37
Som jag ser det är oftast den största faran med superfoods att man glömmer bort att äta en allsidig bra mat som helhet. Det blir för ensidigt och asketiskt eller så blir det åt andra hållet, att man tänker att det räcker med att dricka kombucha så kan man äta skräp i övrigt. Jag träffar emellertid mer av de som inskränker matvanorna för mycket och bara tillåter sig mat som har hög hälsostämpel i media.
Posted by: Anna Karlsson | 09 juni 2016 at 15:12