Jag blev nyligen intervjuad av Aftonbladet där de ville veta mer om vad jag som dietist tycker om rawfoodgodis, eller såkallat "nyttigt godis". Mina kommentarer finns i en slimmad version på Aftonbladets hemsida, så jag tänkte att jag delar med mig av mina fullständiga svar här på bloggen.
1. Är det värt att välja rawfoodbollar istället för vanliga chokladbollar, en hälsobar istället för en Snickers? Vilka är i så fall fördelarna?
Energimässigt är det sällan några vinster, även rawfoodbollar och hälsobars innehåller mycket energi. Om man själv gör exempelvis rawfoodbollar kan man däremot själv styra innehållet. Om man baserar dessa på mandel, torkade dadlar och kakao slipper man allt raffinerat socker och får i sig nyttiga fetter. Nötter och torkad frukt bidrar med fibrer, vitaminer och mineraler gentemot vanliga chokladbollar. Då de dessutom ofta är veganska och glutenfria kan de passa bättre för allergiker. Många har lätt att köpa såkallade måltidsersättningsbars som godsak, men dessa innehåller ofta mycket socker och är inte så mycket bättre än vanligt godis.
2. Är allt nyttigt godis bättre än vanligt? Eller behöver man lusläsa innehållsförteckningen även på de nyttiga godsakerna? Vad ska man särskilt titta efter i så fall?
Som sagt, även ”nyttigt” godis innehåller mycket energi. Det är alltid bra att läsa innehållsförteckningen då tillverkare ibland utger sig för att vara nyttigare än de egentligen är. Välj godsaker som är baserade på enbart torkade frukter och nötter. Tillsatser av alternativa sockertyper såsom kokos- och björksocker innehåller precis som vanligt socker mycket kolhydrater och energi, och knappt någon näring alls.
3. Om man väljer att göra sitt eget hälsogodis, t ex rawfood- eller ketobollar, vad ska man undvika för ingredienser, vilka är optimala - och varför?
Välj nötter och mandel som alternativ till smör och torkade frukter/bär istället för socker. Den torkade frukten ger god smak, fibrer och vitaminer. Nötterna bidrar med hälsosamma fetter och ger mättnadskänsla. Undvik att ringla i stora mängder honung och alternativa sockertyper. Kokosoljan har också fått ett uppsving, men den innehåller till största del fett så välj i första hand nötter, gärna valnötter som innehåller mest omega-3. Våga smaksätta rawfoodbollar med skal från ekologiska citrusfrukter, kaffe, sesamfrön, lakritspulver eller varför inte lite chili?
4. Är allt socker dåligt, eller är t ex dadlar bättre än sirap att söta med? Varför då?
Dadlar är absolut ett bättre alternativ än sirap! Sirap ger bara energi, ingen näring. Naturligt förekommande sockerarter i frukter, grönsaker och spannmål är helt ok då livsmedlet i sig bidrar med så mycket mer än bara tomma kolhydrater. Allt socker i ströformat eller i flytande form är just bara socker, hur man än försöker vrida och vända på det med GI-värden och marginellt högre innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ska man prata naturliga produkter så kommer ju även vanligt socker från naturen…
Här är ett av mina favoritrecept på rawfood brownies, prova!
