Visste du att FNs generalförsamling har utropat 2016 till baljväxternas år? Och vad är då baljväxter!? Jo, det är helt enkelt bönor, ärter och linser. Dessa innehåller mycket näring i förhållande till energiinnehåll och bidrar med viktiga vitaminer, mineraler och även protein. Fiberinnehållet är högt och består till stor del av gelbildande/vattenlösliga fibrer som har en bra effekt på blodsockret och ger en långsammare magsäckstömning. Det finns en hel uppsjö av varianter, bland annat gula-, gröna-, röda- och belugalinser, gula ärter, gröna ärter, kikärtor, bruna bönor, vita bönor, sojabönor, stora bönor, små bönor, ja listan är lång.
Men hur ska man använda bönor egentligen? Jag säger bara think outside the box! Har du exempelvis provat pasta gjord på sojabönor, eller pasta producerad på vetemjöl OCH bönmjöl? Har du provat göra goda bönröror som dip eller sås till maten? Eller varför inte mixa vita bönor och använda i brödbaket eller svarta bönor och pimpa dina brownies? Det gäller minst sagt att inte underskatta dessa godingar. Jag brukar bland annat:
* Låta röda linser koka med i köttfärssåsen
* Äta bönpasta istället för vanlig pasta
* Blanda svarta bönor i kryddiga currygrytor
* Dippa morötter i en hemgjord hummus (kikärtsröra)
* Mixa vita bönor och blanda i bröddegen
* Koka belugalinser och använda i en pastasallad med pesto
* Koka en indisk linsgryta, såkallad daal
Hur brukar du använda bönor?
Comments