Jag har varit inne på mattrender tidigare. Med jämna mellanrum kommer det olika "superfoods" som marknadsförs stenhårt och som framställs som lösningen på allt. Något sånt livsmedel finns ju inte, men det är lätt att bli förledd och förförd i sin önskan att vara hälsosam.
Här kommer ett exempel:
Ett trendlivsmedel (som kanske inte längre är så superhett) är chiafrön. Det framställs som "the perfect food for your perfect health".
Jag ramlade nyligen på en tabell där chiafrön jämfördes näringsmässigt med en massa andra livsmedel. Man visade hur många procent mer av olika näringsämnen chiafröna innehöll gram för gram. Och, wow, vad mycket mer näring det fanns i chiafröna jämfört med allting annat!
Problemet är bara att om man jämför helt olika livsmedel med varandra gram för gram blir det extremt missvisande i verkligheten.
Till exempel jämfördes banan med chiafrön när det gällde kaliuminnehåll per gram. I den jämförelsen innehåller chiafröna dubbelt så mycket kalium och det känns ju rätt imponerande, eller hur?!
Men om vi tänker vilka serveringsportioner eller mängder man kan äta per dag av respektive livsmedel blir sanningen en annan.
Producenterna själva rekommenderar också att man inte äter mer än 15 g chiafrön per dag. Det motsvarar ungefär fyra teskedar. 100 g chiafrön är den mängd ni ser här på bilden, ungefär en och en halv deciliter.
Så, om vi då tänker att fyra teskedar=15 g är en rimlig dagsdos av chia och en rimlig dagsmängd banan är en stycken= ca 100 g - då blir läget ett helt annat. Då innehåller bananen mer än 3 gånger så mycket kalium, helt plötsligt.
Vi jämför vidare..........
Chiafröna jämförs avseende proteinhalt med kidneybönor och tittar man per gram innehåller chiafröna fem gånger så mycket protein som kidneybönorna.
Men vi gör samma omräkning där och jämför fyra teskedar chiafrön med en portion kidneybönor på 80 gram. Då ser vi att kidneybönorna innehåller ungefär ett gram mer protein än fröna.
Man jämför mängden kalcium med mjölk. Chia innehåller fem gånger så mycket per gram. Ett glas mjölk är ungefär 200 gram. Fyra teskedar chiafrön innehåller knappt 2/5 så mycket kalcium som ett enda glas mjölk.
Och så vidare, och så vidare. Men sen har vi den där lilla, men ack så viktiga, detaljen att hela chiafrön inte bryts ner i tarmen! Så "otuggade" chiafrön ger i princip ingen näring. Däremot hjälper de tarmen att jobba som den ska.
Med andra ord: chiafrön är ett bra livsmedel. Alla frön är ju rika på fibrer och näring och oftast också bra fetter. Om du är en fena på att tugga maten ger de dig också en del näring. Så att till exempel ha en tesked chiafrön i gröten på morgonen är ju en bra grej, det kan hjälpa till att motverka förstoppning och öka näringsintaget en smula.
Men nej, det är inte lösningen på alla hälsoproblem. Och, enligt min mening, funkar det precis lika bra med till exempel linfrön eller psylliumfrön också.
Och det går inte att jämföra helt olika livsmedel med varandra gram för gram.
Hälsosamt ätande handlar alltid om en bra helhet. Det finns inga superfoods!
Trevlig helg!
Comments