Den här grytan smakar verkligen som den man får på indisk restaurang, om inte godare! Har tyvärr inte hunnit ta någon bild innan jag kastat mig över grytan... Jag brukar göra själva såsbasen och sedan tärna i quorn, och jag brukar använda passerade tomater istället för krossade. Grytan blir även god med fisk. Har ni inte hela kryddor hemma går det bra med färdigmalna, bara att prova sig fram. Originalreceptet i sin helhet hittar ni här.
- 2 kardemummakapslar eller 15 kardemummakärnor
- 2 kryddnejlikor
- 3 svartpepparkorn
- 1 kanelstång
- 2 msk smör
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk torkad vitlök/1 vitlöksklyfta
- 400 g passerade tomater
- 0,5 tsk chilipulver
- 1 dl lätt creme fraiche
- 1,5 msk honung eller socker
- salt
Stek kardemumma, nejlika, svartpeppar och kanelstång i smöret under omrörning ca 2 min. Tillsätt ingefära och vitlök och stek ca 2 min. Häll i krossade tomater och chilipulver, låt såsen sjuda 10 min. Häll i grädde och honung. Smaka av med salt. Lägg ner quornbitarna och låt koka ihop 5–10 min så att smakerna binds ihop. Servera med färsk koriander, ris och chapatibröd. PS. Gör dubbel sats!!! :)
Vilka är era favoritkryddor?
Åh, jag älskar indiska smaker! Vad tror du om kikärter i det där receptet. Det är de baljväxter som sönerna accepterar lättast =).
Quorn tycker jag själv är en lite läskig produkt smak- och konsistensmässigt.
Posted by: Anna Karlsson | 16 februari 2016 at 13:24
Det borde ju bli kanongott :) Själv så använder jag mest svarta bönor i grytor, tycker de smakar minst "bönigt" men de syns ju betydligt mer...
Posted by: Johannes Edholm | 16 februari 2016 at 13:29