« Mindre nötkött och mjölk? | Main | BMI=övervikt - ingen säker markör för hälsorisker »

29 februari 2016

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

JB

Hej och tack för en bra och inspirerande sida! 👍 Jag har crohns sjukdom, stomi och är lite underviktig.(BMI 17,6) Jag har själv funderat lite över det sockersug som jag ofta kan känna av, tror egentligen ofta det har att göra med att jag behöver (snabb)energi. Känner inte direkt hunger utan äter efter klockan. Har hört att vi med inflammatorisk tarmsjukdom ofta har ett större sockerintag än friska människor. Har du några spännande tankar kring detta och hur man ska komma runt problemet? Tack för en mycket trevlig blogg!!

Karin

Hej!
Jag har en tanke om att sockerrika livsmedel kanske orsakar mindre obehag för personer med tarmsjukdom, jämfört med fettrika produkter.
Att du är sugen på socker tror jag absolut kan ha och göra med energibrist att göra.
Men jag träffar inte patienter med dessa diagnoser just nu, så det kan tänkas att det finns någon annan dietist som kan svara bättre.

För att komma runt "problemet" med sötsug rekommenderar jag en tid för individuell kostbehandling av dietist!

anica

Absolut Anna! Vi är också en yrkesgrupp som träffar på alla möjliga sidor av myntet. För vissa är det kravfyllt att "inte hänga med trenden" vissa har en övertro på dieter men det finns också de som står stadigt och inte påverkas.

Anita

Intressant! Jag har haft stora magproblem och även besvär med rygg och luftvägar i många många år och av en slump fick jag tips om böcker för lite mer än 2 år sedan som totalt förändrat min vardag. Sedan 1 år är jag i stort symtomfri och livsglädjen har kommit åter som man saknar när man är sjuk. Här är tipset jag fick där jag hittade både böckerna och många timmars imntressant läsning: http://gluten-celiaki.blogspot.com

Anna Karlsson

Hej Anita! Vad kul att du hittat till vår blogg! Och vad bra att du har fått tillbaka din hälsa och livsglädje. Om man har celiaki eller allergi mot sädesslag och sedan utesluter gluten eller det sädesslag man är allergisk mot är det ju som att komma ut i solen efter en extremt mörk, kall och hård vinter!Det påverkar livet enormt att ständigt ha ont och inte må bra. Det samma gäller förstås om man har odiagnosticerad mjölkallergi. Jag tycker att man ofta bagatelliserar magproblem inom vården. Enligt min mening ska man alltid se till att utreda intolerans mot gluten/sädesslag och när man har de symtom som du beskriver. Men jag håller inte med den webbsidan du refererar till att mjölk och gluten skulle vara hälsofarliga livsmedel generellt. De allra allra flesta människor mår bra fast de äter mat med gluten och komjölk. Magproblem kan också bero på en massa andra saker och det är viktigt att gå till botten med grundproblemet. Det kan vara bra att tänka på att om man bara utesluter mjölk och gluten utan att ersätta dessa med fullvärdiga alternativ tappar man ungefär en tredjedel av sitt energiintag och riskerar också få för lite av viktiga näringsämnen. Jag önskar att vi inom vården blev duktigare på att hjälpa människor med magproblem så man slipper söka lösningar i den snåriga djungel som internet är.
Ha det bra!

The comments to this entry are closed.