Som dietist på Cancercentrum i Umeå stöter vi då och då på patienter som medvetet plockat bort kolhydrater ur sin kost i hopp om att svälta ut sina cancerceller. Tänk om det ändå vore så enkelt! Då hade vi inte behövt några läkare på onkologen, utan enbart dietister. Dessvärre finns det endast tre egentliga alternativ för att bota cancer: kirurgi, strålbehandling och/eller cytostatika (cellgifter).
Vad kommer då dessa teorier ifrån? Cancercellen är glukosberoende och behöver alltså kolhydrater för att överleva, så jag kan förstå tänket... Men vad kännetecknar en cancercell? Jo bland annat att den har en ohämmad celltillväxt och därmed växer okontrollerat. Det är just detta som gör cancer till en ibland livshotande sjukdom. Detta betyder i sin tur att cancercellen ser till att få tillgång på glukos oavsett. Äter man inte tillräckligt med kolhydrater omvandlas proteiner och delar av fett till glukos. Proteinet kan då hämtas från muskulaturen vilket i sin tur kan minska vår viktiga muskelmassa. Cancercellen har även mekanismer som gör att kroppen blir insulinresistent och ej svarar lika effektivt på insulin som ska sänka blodsockret, och då höjs i sin tur blodsockret vilket även då ger cancercellen tillgänglig energi.
Det finns idag inga vetenskapliga underlag för att en lågkolhydratkost kan bota cancer. Många med ätsvårigheter och nedsatt aptit har svårt för just stora mängder fett, protein och grönsaker relaterat till behandlingsbiverkningar. Att uteslutande äta dessa livsmedel kan då riskera att patienten blir undernärd. Då minskar både fett- och muskelmassan, immunförsvaret försämras och man tolererar inte behandlingen mot cancern lika bra. I värsta fall kan behandlingen behöva avbrytas. De rätter som lättast fungerar för de med nedsatt aptit eller mycket illamående är exempelvis äggrätter, potatismos, pannkaka, gröt, välling, fil, fruktsoppor, glass m.m. Då finns det säkert de som i sin tur påstår att "tumören vill ha socker" och därför önskar kolhydratrika livsmedel. Men samma preferenser gäller för de med nedsatt aptit och/eller illamående som inte har cancer. Så tänk till en extra gång innan du eller någon annan med cancer gör dessa förändringar.
Men för att återgå till det viktigaste. Om du har cancer är det viktigaste ATT du äter och får i dig den energi och näring din kropp behöver. Oavsett om du äter mer kolhydrater eller mindre kolhydrater och mer fett eller mindre fett.
Vad bra att du skriver om det här, Johannes! Det är begripligt att man griper efter varje halmstrå för att bli frisk från cancer. Jag vet de som kört på raw food och minskat massor i vikt. Lite samma grej. Det är ju bra att äta näringstätt, men det är ingen hit om man tappar fort i vikt om man ska gå igenom tuffa cellgiftsbehandlingar.
Posted by: Anna Karlsson | 26 februari 2016 at 09:33
Bra skrivet Johannes!
Posted by: anica | 03 mars 2016 at 15:51