« Testa ditt matsvinn! | Main | Barn får också cancer »

20 januari 2016

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Agneta Frängsmyr

Måste säga att jag är förvånad! Visserligen är det 15 år sedan mitt yngsta barn lämnade förskolan och ännu längre sedan jag jobbade som kokerska på olika dagisar och mycket borde ha hänt sedan dess. Jag kan inte minnas att det serverades annat än hemblandad mysli till fil eller yoghurt. Rågflingegröt eller fiberhavregrynsgröt med liten syltklick var den vanligaste frukosten. "Grovheten" på grönsakerna anpassades efter barnens ålder, ofta skickade jag in en skål rivet för säkerhets skull - det kunde ju också finnas något äldre barn med en lös tand...
Det är väl bara bra att livsmedelsvalet diskuteras! Det finns förskolor i Umeå som bannlyst sylt och mos för att servera bär istället. Barn måste också få träna sig att hantera konsistenser, det är inget de kan med automatik. Varje måltid är ett träningstillfälle!
Tror att det är många som håller med dig, och många av dem är inte dietister...

Anna Karlsson

Min tanke är densamma som Agnetas! Jag har ju två vuxna barn i tjugoårsåldern och en sextonåring, men de fick gröt eller fil och müsli.Just sylt var inte så laddat som det är nu, men trots det tror jag att det var mindre socker totalt sett på dagis, i alla fall på det dagis de två äldre barnen gick. De hade en egen kokerska som var helt fantastisk och som bakade eget bröd. Hon lagade och planerade mat enligt SNR. Då -på 90-talet var det nog inga föräldrar som var missnöjda med maten som serverades. Men det fanns inte "olika läger" på det sett som det verkar finnas idag. Alla var nog rätt eniga om vad som var bra matvanor. Idag finns fler åsikter om hur man ska äta. Jag tror du gör klokt i att skicka med frågeställningen med din partner. =)

Cissi

Jag hade blivit vansinnig...
Ser dock inget negativt i att vara en jobbig dietistmorsa. Finns många jobbiga morsor med åsikter om kost som inte har en aning om vad de pratar om...

Elin Johansson

Jag hade också reagerat! Som tur är följer "vår" förskola livsmedelsverkets råd, och det är väl de också skyldiga(?!) att göra? Men jag är ju feg jag, så jag skulle ha vänt mig till rektorn och frågat vad de har för matpolicy, om de följer slv eller inte, så att du vet om du ska driva dessa frågor i föräldrarådet.
Det är verkligen inte kul att framstå som "nitisk dietist", fast vi har ju myndigheterna bakom oss så det är ju de som gör fel.

The comments to this entry are closed.