Över en och en halv miljon hushåll i Sverige består av enbart en person. Att laga mat åt sig själv är inte alltid så kul eller prioriterat. Att laga storkok och frysa in så man kan plocka fram en portion vid behov är ett sätt att förenkla. Att ordna matlag och äta tillsammans med andra någon gång i veckan är ett sätt att göra det roligare.
Fördelen med att laga mat bara åt sig själv är att man bara behöver tillfredsställa sina egna smaklökar, ingen annans. Sen behöver mat inte vara tillkrånglad för att vara näringsrik och smaka bra. Mitt tips till dig som precis flyttat till ett eget hushåll är att våga improvisera och inte vara rädd att misslyckas.
Här är ett exempel på en extremt enkel och snabbfixad lunch eller middag med få ingredienser. En hybrid mellan morotsbiffar och omelett=).
Du behöver:
- Två morötter
- Ett ägg
- En deciliter havredryck (eller sojadryck, mjölk eller naturell yoghurt)
- Salt och peppar och eventuellt andra kryddor efter smak (till exempel gräslök, persilja, koriander, basilika, vitlök)
- Olja eller flytande margarin till stekning
Gör så här:
- Riv morötterna fint
- Vispa upp ägget och blanda i rivna morötter och havredryck
- Krydda efter smak.
- Hetta upp olja eller flytande margarin i en stekpanna. Klicka i smeten i pannan till ett par mindre plättar. Stek på låg värme till "plättarna" fått färg och håller ihop så du kan vända dem.
Servera till exempel med matlagningsyoghurt, en halv mosad avokado eller guacamole samt sallad. Komplettera med hårt bröd och kanske en frukt till efterrätt.
En portion (exklusive bröd och frukt) ger ca:
- 350 kcal
- 10 g protein
- 25 g fett av god kvalité
- 16 g kolhydrat
- 7 g kostfibrer
Dessutom massor med bra näringsämnen som d-vitamin, selen, magnesium, folater, B12 mm
Har du något tips på snabbfixad lunch eller middag? Dela gärna med dig här eller på receptbanken på hälsa2020.
Ser jättegott ut- och enkelt!
Posted by: Anica | 08 januari 2016 at 11:40