Det här är en av mina absoluta favoritsoppor! Den är väldigt snabb och enkel att göra och passar till vardags eller som förrätt. Nåt man inte tänker på är att räkost innehåller hela 16g protein per 100g, alltså mer än protein-poppisen kvarg (men mer energi dock, det går bra att göra soppan även på magrare räkost). Och som jag nämnt innan, jag jobbar med patienter som har svårt att svälja och mycket smärtor i munnen. Detta gör att de ibland endast får i sig flytande kost och då brukar jag bl.a tipsa om den här soppan som ger både energi och protein.
1 portion
Ingredienser:
½ liten gullök
Rapsolja
4 dl vatten
1½ tsk hummer- eller skaldjursfond
1½ dl finriven morot
Ca 1 dl räkost
1½ dl frysta räkor
1 msk finhackad dill
Ev. salt och peppar
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite rapsolja i en kastrull. Häll över vatten och fond och låt koka upp. Tillsätt moroten och koka soppan i några minuter, blanda sedan i räkosten. Tillsätt till sist räkor och dill och ta kastrullen från värmen, och smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Servera soppan tillsammans med ett gott fullkornsbröd med hela korn, eller tärna i lite kall kokt potatis.
Comments