Nu har det blivit ett litet tillskott här på dietistbloggen i form av mig, Johannes Edholm. Jag är legitimerad dietist och jobbar för tillfället på Cancercentrum, bland annat tillsammans med Karin som även bloggar här. Jag träffar främst patienter med cancer i öron-, näsa- eller halsområdet samt matstrupe. Denna patientgrupp behöver ofta konsistensanpassad mat då det gör ont att svälja samt ont att tugga. För att de ska klara av sin behandling behöver de få i sig mycket energi och näring. Har man då svårt att tugga och svälja krävs det att det man äter innehåller så mycket energi och näring som möjligt!
Bland äldre är det även vanligt med tugg- och/eller sväljsvårigheter (dysfagi) vilket ökar risken för undernäring. Undernäring är ett utbrett problem inom äldreomsorgen vilket delvis kan bero på ovanstående. Men även "yngre äldre" som kanske fortfarande bor hemma kan vara i riskzon för undernäring samt lida av dysfagi. Kanske har du en mamma eller pappa som varit med om en stroke och därför har svårt att svälja, eller kanske har du en mor- eller farförälder som börjar äta lite skralt och har svårt att hålla vikten?
Förra veckan hade vi besök av Findus special foods som nyligen lanserat en rad olika färdigrätter för de som behöver få i sig mer energi alt. behöver konsistensanpassad mat. Dessa rätter går under märket Findus GoVital.
Timbalkost innebär mat med "omelettkonsistens". Denna är lätt att tugga samt lättare att svälja. Findus har sedan några år sedan ett sortiment med frysta timbaler som kan beställas hem via alla ICA i landet. Detta är ett enkelt sätt att äta konsistensanpassat i hemmet. Nu finns det även frysta färdiga portionsrätter av timbalkost som är enkelt att ha hemma.
Inom äldreomsorgen och på sjukhus finns det något som kallas E-kost. Detta innebär att maten är energi- och proteinberikad för att man på en mindre volym ska få i sig samma mängd energi och protein som en vanlig portion. Findus har nu introducerat fyra olika frysta enportionsrätter som liknar en E-kost med kompletterande efterrätt. Många äldre köper färdig frysmat, problemet kan då lätt bli att portionen är för stor och energiintaget blir för lågt.
Soppa går oftast bra att äta för de med nedsatt aptit och för de som har svårt att tugga. I mitt arbete med patienter märker jag att många köper färdiga grönsakssoppor på burk, varma koppen etc. Dessa innehåller alldelens för lite energi och protein. Dessa måste ofta berikas, exempelvis med olja eller grädde för extra energi och mjölkpulver eller mjukost för extra protein. Även här finns det nu ett bra färdigt alternativ för de som inte har ork att själva laga sina soppor. Findus färdiga soppor på tetra ger 325kcal och 18g protein på 250ml. Detta kan jämföras med 250ml färdig köttsoppa på burk som ger 40kcal och 3.8... Sopporna lanseras dock inte i butik förrän i februari så håll utkik!
Be din ICA-butik ta hem rätterna nämnda ovan ifall du vill prova, så våga fråga!
(Bilder med tillstånd från Findus Special Foods)