Nu tänker ni kanske att dietistbloggen har snöat in helt på grönkål? Men sanningen är att jag blev inspirerad av Karins inlägg om grönkålschips och köpte hem en knippe grönkål som sedan glömdes bort. Så, innan den vissnade alldeles, fixade jag en enkel grönkålssoppa till helglunch.
Du behöver för fyra portioner:
- 1 knippe grönkål, ca 300 gram
- 2 buljongtärningar, grönsaks- eller kycklingbuljong.
- 1 liter vatten
- purjolök, ca 10 cm
- 2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde.
- 1 msk rapsolja eller flytande margarin
Gör så här:
- Skala och ansa grönkålen och skär i lite mindre bitar
- Ansa och skölj purjolöken och skär den i slantar
- Hetta upp oljan i en stor kastrull
- Dra ner värmen något och lägg i först lök, sen grönkål och sist buljongtärning. Låt fräsa under omrörning
- Häll i vattnet och höj värmen. Låt sjuda i ca 10 minuter.
- Ta kastrullen av värmen och mixa fint med mixerstav
- Tillsätt havregrädde eller matlagningsgrädde
- Servera med kokta ägghalvor och ett gott bröd
Comments