« Grönkålschips på G | Main | Vit utmaning! »

05 oktober 2015

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Agneta Frängsmyr

Honung tillskrivs en mängd terapeutiska egenskaper också, inte att förglömma!
Svensk Honungsförädling skriver:
Honungens läkande och hälsosamma egenskaper brukar förklaras med tre faktorer.
•Producerandet av ett speciellt enzym och väteperoxid
•Innehållet av antioxidanter i nektarn
•En tredje ännu obestämd faktor

Honungscitat

Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.
— Källa: Nalle Puh
Själv är jag allergisk mot honung (pollen), och kan intyga att det är minst lika populärt nu som under hälsoboomen på 80-talet. Det ingår i många recept och kan vara riktigt svårt att undvika.

Anna Karlsson

Hej Agneta!
Ja, det är ju frågan om man ska inhämta info på försäljarnas hemsida?
Om man är ute efter antioxidanter är inte honung någon vidare källa. Det finns till exempel mer i grönsaker, frukt och bär.
Den där tredje, ännu obestämda, faktorn blir man ju nyfiken på. Vad har den för effekt?

Agneta Frängsmyr

Jag tycker att det är intressant med traditionella metoder - så länge de inte är farliga vill säga! En av årets Nobelpristagare i medicin får priset för just att hon har förädlat fram den verksamma komponenten i en växt som traditionellt användes som botemedel mot malaria.
Forskning pågår om honungens nyttigheter, ett livsmedel som använts i många, många tusen år måste ju undersökas!Ett svenskt forskarlag säger att de kan ha funnit denna tredje faktor; en unik bakterieflora som består av minst tio olika mjölksyrabakterier i binas mage. Dessa bakterier tillverkar ämnen som har antibakteriella egenskaper. Jag har inte läst rapporterna men hoppas att de finner något som gör att vi kan rekommendera en lämplig dos vid speciella besvär! Mycket trevligare än mediciner, tycker jag. Och det finns Närodlat!

Hur som helst; God medicin är alltid lättare att ta och placeboeffekten får man aldrig undervärdera!

Anna Karlsson

Hej igen!

Visst är det intressant, men jag tycker
inte att man kan utropa honung till någon slag hälsokost i dagsläget. Det finns en hel del forskat på dessa antibakteriella egenskaper för utvärtes bruk,
exempelvis sårläkning. Men du vet, det är lite knöligt det där med vad
som sedan händer i vår mag- och tarmkanal. Jag brukar själv använda honung för att försöka behandla halsinfektioner, men jag kanske inte tror tillräckligt
eller så funkar inte placeboeffekten på mig ;-). Men att ta hand om sig själv och göra något man mår väl av, till exempel dricka en god kopp te med honung är ju aldrig fel om man känner sig lite risig.

Ha det bäst, Agneta!


Anna Karlsson, leg. dietist

Från:

The comments to this entry are closed.