Inte nog med att vi översköljs av olika diettips från media hela tiden. Det kommer hela tiden nya larm om livsmedel som ska undvikas eller begränsas. Rubrikerna brukar vara dramatiska. Tidningarna vill ha klick och sälja lösnummer. De allra flesta människor läser bara rubrikerna. En del avfärdar allt som skrivs som dumheter och andra blir väldigt oroliga och begränsar kanske sin livsmedelsrepertoar en smula för varje rubrik. Ju mer man begränsar sig desto svårare är det att få i sig den näring man behöver.
Nu har livsmedelsverket gått ut med att ris och risprodukter ska begränsas eftersom de innehåller små mängder arsenik. Det kan ju låta oerhört skrämmande. Arsenik är ju ett gift! Hjälp! Ska man sluta äta ris nu?
Nä, det behöver man inte göra.
Arsenik är ett ämne som finns i berggrunden och just ris tar upp arsenik från jorden på ett annat sätt än exempelvis potatis. Men det handlar om små mängder, så det handlar inte om några risker efter kortvarigt bruk.
Märk väl att det alltså inte handlar om att ris besprutas med arsenik. Ekologiskt ris innehåller inte mindre arsenik än annat ris. Däremot innehåller fullkornsris något högre halter, så det kan vara bra att inte välja fullkornsris varje gång man äter ris.
Att äta ris ett par gånger i veckan innebär ingen risk för hälsan. Men vuxna bör inte äta ris och risprodukter (risgröt, risnudlar och rismellanmål) varje dag. Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. Det inkluderar risdrycker och riskakor också. Små barn under 6 år avråds helt från att äta riskakor och dricka risdryck.
Vi dietister brukar ju tjata om att man ska äta så allsidigt och varierat som möjligt och det gäller även här. Variera dina kolhydratkällor. Ät ris, potatis, pasta, mathavre, bröd, bulgur........ Det innebär ju också att du får i dig mer allsidigt av alla näringsämnen. Så här vinner du på flera plan!
Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att koka det med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikinnehållet i riset minska med mer än hälften.
Läs mer på livsmedelsverkets hemsida.