Min man köpte jordgubbar till midsommarafton redan igår eftersom priset brukar gå upp vid midsommar. Tyvärr tror jag att de kommer att vara uppätna innan midsommarafton. Jag har redan varit där och nallat.
Jordgubbar är fantastiska bär. De är inte bara sjukt goda, de kryllar också av sånt som gör gott för kropp och knopp!
Tre deciliter jordgubbar ger:
- C-vitamin - 120% av rekommenderat dagligt intag
- Folater - 45% av rekommenderat dagligt intag
- E-vitamin (tokoferol) - 10% av rekommenderat dagligt intag
- B6 - (pyridoxin) - 5-10% av rekommenderat dagligt intag
- Kostfibrer - ca 10% av rekommenderat dagligt intag
Som de flesta bär och frukter innehåller jordgubbar lite energi. Tre deciliter ger bara 62 kcal.
Men något som jag aldrig har fattat är varför alla barnmorskor jag har träffat (som patient) har gett rådet att man ska äta mycket just av jordgubbar om man vill undvika brist på järn? Jordgubbar innehåller visserligen järn, men inte så jättemycket. För att en kvinna i fertil ålder ska täcka sitt dagsbehov av järn behöver hon äta nio liter jordgubbar per dag.
Men det är klart att det är bra att äta jordgubbar efter en järnrik måltid med till exempel kött. C-vitaminet i jordgubbarna ökar nämligen upptaget av järn. Kanske det är därför de ger rådet?
Och är man gravid är det också vanligt att man är trög i magen eller förstoppad och jordgubbar är beprövat bra för att sätta igång magen.
Vad säger ni, alla barnmorskor? Varför ger ni det rådet, eller det kanske ni inte gör längre?
Comments