Semlor är något speciellt. Pösig grädde, fluffiga bullar och söt mandelfyllning serverade med en kopp kaffe, ett glas mjölk eller varm choklad. Eller på gammeldags vis i djuptallrik med varm mjölk och kanske lite kanel strödd uppe på. Gott!
I år verkar fantasin flöda ännu mer hos konditorerna. Jag har sett Wraps (inlindade som tunnbrödsrullar men med sött bröd) och läst om varmkorvsliknande semlor med en korvformad mandemasserulle i sött bröd med grädde som mos och vaniljsås och dekorgelé ringlat på för att imitera senap och ketchup! Alternativa fyllningar finns också också; Nutella, hjortron, blåbär, vanilj eller hallon! För några år sedan var Saffranssemlor väldigt populära, de såldes redan i december parallellt med lussebullarna.
Ibland förundras jag över människans uppfinningsrikedom när det gäller att få i sig kalorier. En semla som man köper i två-pack i butiken ger ca 450 kcal, alltså ungefär som en djupfryst matportion färdigmat. Mesta energin kommer från grädden men även mandelmassan bidrar. Att äta en sån till efterrätt fixar inte jag, hög risk för paltkoma efter den måltiden... Även som kvällsfika är det för mycket för mig.
Jag gillar ju semlor, alltså de vanliga med grädde och mandelmassa. Har jag tid och ork bakar jag gärna bullarna själv och gör dem då bara hälften så stora som köpesbullarna. De kanske inte blir lika fluffiga men på det här sättet kan jag unna mig en semla även om det inte är tisdag...
Fram för minisemlor!
(Tycker du som jag, håll utkik! Jag har sett minisemlor i några butiker, säljs då över disk!)
Icke att förglömma aprikos fyllning, detta underbara substitut för mandelmassa. :-)
Posted by: Veronica A | 28 februari 2015 at 18:30
Absolut, Veronica! Det är ju jättegott! Men jag har inte sett det i nån butik, tyvärr! Finns det fler varianter jag missat?
Posted by: Agneta Frängsmyr | 02 mars 2015 at 10:53