Jag är definitivt inte någon förespråkare av extrema dieter. Själv skulle jag inte fixa ens en vecka på vare sig LCHF, raw food, detox eller 5:2. Men jag inspireras ibland av dieters nytänkande när det gäller matlagning. Rawfoodtrenden har fört med sig en hel del bra nytänkande när det gäller sötsaker som jag gärna tar till mig.
De här rawfood-inspirerade chokladbollarna innehåller varken gluten, mjölkprotein, laktos, nötter, ägg eller sackaros (vanligt socker). Sötman kommer från dadlarna. Bollarna är ganska energitäta eftersom de innehåller mycket frön och torkad frukt, men de är också näringstäta.
Så, de kan funka som ett bra alternativt julgodis om du till exempel har någon som är vegan eller allergisk mot något av ovanstående som du ska fira jul med.
Om du känner dig skeptisk till att testa det här receptet kan jag berätta att min familj som består av fem rätt kräsna personer gillade dem. Till och med den mest smak- och konsistenskänsliga sonen åt tre stycken.
Du behöver:
- 200 g dadlar, torkade soft eller 250g färska urkärnade
- 1dl solrosfrön
- 1,5 dl pumpafrön
- 3 msk cocosolja fast
- 3,5-4 msk kakao
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 msk kallt kaffe (kan uteslutas)
- 1,5 dl kokosflingor
Mixa alla ingredienser utom kokosflingor. Jag använder mixer, men jag tror en foodprocessor funkar ännu bättre.
Forma till små bollar och rulla i kokosflingor.
Comments