Vi hade länsträff för SÄBU i Lycksele för några veckor sedan. Lunchen inmundigades i "lappkåtan" och de flesta av oss valde palt. Så här såg kollegans bricka ut efteråt och vi skojade om att jag skulle näringsberäkna och skriva om det på bloggen.
Men jag vill gärna använda bilden för att illustrera vilken skillnad det blir i energi, fettsammansättning, salt och D-vitamin om man väljer smör, bregott, lättmargarin eller mjölkfritt margarin.
Låt oss utgå från mängden 60 gram som vi ser på bilden.
De procentsatser som anges inom parantes är andelen av rekommenderat dagligt intag. När det gäller energi har vi olika behov. Jag har utgått från ett dagsbehov på 2000 kcal.
När det gäller fettsammansättning kan man säga att det är bra att få i sig ungefär lika mycket av enkelomättat fett, fleromättat fett och mättat fett. De flesta svenskar äter för mycket av det mättade fettet.
Matfett |
Natrium |
D-vitamin |
Energi |
Mättat fett |
Fleromättat fett |
Enkelomättat fett |
Bregott 75% fett, normalsaltat |
282 mg (12%) |
6.0 ug (60%) |
400 kcal (20%) |
21.1 g |
5.0 g |
16.6 g |
Smör |
282 mg (12%) |
0,34 ug (3,4%) |
437 kcal (22%) |
31.4 g |
1.7 g |
13.6 g |
Mjölkfritt margarin 60% fett |
216 (9%) |
6.0 ug (60%) |
319 kcal (16%) |
12.0 g |
9.0 g |
15.0 g |
Lättmargarin 38% fett, typ Becel |
300 mg (12.7%) |
6.0 ug (60%) |
209 kcal (10%) |
4.8 g |
11.4 g |
6.6 g |
Sammanfattningsvis får man i sig lite D-vitamin, mycket energi och mättat fett om man väljer smör.
Så kollegans val av Bregott i stället för smör var alltså rätt listigt! 60% av D-vitaminbehovet täckt och 10 g mindre mättat fett!
Comments