Om du känner det som att du är beroende av socker är du inte ensam. Det är tvärtom väldigt vanligt. Att känna sig beroende av sötsaker kan vara lika jobbigt som att vara beroende av giftiga substanser, till exempel tobak. Även om man inte kan jämföra beroende av ett ämne som faktiskt ska finnas i blodet i en viss mängd med beroende av giftiga ämnen som inte ska finnas i kroppen.
Att hela tiden känna ett sug efter att äta söta livsmedel eller känna att man inte har kontroll på sitt ätande kan ge en känsla av misslyckande eller skam och suga massor energi från andra viktiga eller roliga delar i livet.
I vissa kretsar är det heller inte riktigt socialt accepterat att äta vitt bröd, pasta eller socker över huvud taget och då blir det förstås ännu mer laddat och skamfyllt om man har det här problemet.
Socker har fått också en onödigt stark laddning i media. Det skrivs ofta om socker och kolhydrater på ett svartvitt sätt som visar att den som skriver inte har någon kunskap om näringslära överhuvudtaget.
Så här är det:
Socker är inte ett gift eller en drog. Socker, eller sackaros, är en kolhydrat som ger energi men nästan inga vitaminer eller mineraler. Socker i små mängder gör ingen skada i kroppen.
Äter eller dricker man stora mängder socker får man i sig stora mängder energi. Detta kan leda till att man då antingen går upp i vikt eller att man inte orkar äta tillräckligt av annan mer näringsrik mat, vilket i sin tur kan leda till att man får i sig för lite vitaminer och mineraler.
Om man äter mycket socker eller livsmedel som innehåller en stor mängd raffinerade kolhydrater får man ett ojämnt, svängande blodsocker. Man åker liksom berg- och dalbana mellan högt och lågt blodsocker i stället för att hålla en relativt jämn nivå.
Då får man också en ojämn energinivå och kan känna sig trött och orkeslös om man inte får socker och "speedad" när man ätit socker. Det psykiska måendet påverkas ofta så man lättare bryter ihop, blir arg, ledsen eller irriterad. Koncentrationsförmågan och förmågan att tänka påverkas förstås också.
Socker, sackaros, är en disackarid som består av glukos och fruktos. Glukos går ut direkt i blodet och fruktos byggs om till glukos i levern. Glukos behöver vi ha i blodet i en lagom mängd, så kallat blodsocker. Eftersom socker inte är ett gift blir man inte beroende av socker riktigt på samma sätt som av till exempel tobak eller droger. Däremot kan intaget av söt mat trigga igång hjärnans belöningssystem som vid allt beroende; droger, sex, träning, spel, shopping.....
Om man känner sig beroende av socker beror det för det mesta på många olika saker och det är ett detektivarbete att komma underfund med grundorsaken. Oftast finns det både psykologiska och fysiologiska faktorer som spelar in.
En del i problemet kan ofta handla om att man äter för lite, för oregelbundet eller fel saker. Då får man ett ojämnt blodsocker och man blir sugen på att äta sånt som höjer blodsockret snabbt.
Här är mina "basic" kostråd för att få ett jämnt blodsocker:
- Ät frukost, lunch och middag samt mellanmål och kvällsmål jämnt fördelat över dygnets vakna timmar. Låt det inte gå mer än fyra timmar mellan måltiderna. Hoppa aldrig över huvudmålen!
- Ta gärna tallriksmodellen till hjälp för att få en bra måltidssammansättning
- Undvik söta drycker till vardags och drick mjölk eller vatten till maten och vatten när du är törstig. Ät fiberrika grönsaker till maten och frukt till mellanmålen.
- Välj gärna fullkorn på bröd och spannmål. Nyckelhålet kan vara en bra hjälp.
Känslor eller sinnesstämning är förstås en viktig faktor! Det är extremt vanligt att man använder sötsaker för att hantera känslor. Att man äter för att trösta sig eller för att dämpa stress eller ilska. Det kan faktiskt vara ett effektivt sätt att må bättre på kort sikt, men på längre sikt brukar det bara göra så man mår sämre.
Ibland förväxlar man andra behov med sug efter mat. Kanske behöver man egentligen vila eller sova, men i stället äter man någonting sött för att bli piggare. Brist på sömn påverkar förmågan att känna hunger och mättnad och gör ofta så man blir mer sötsugen.
Det gäller att förstå varför man blir sugen och ta tag i själva anledningen till suget. Om man äter för att man är ledsen kanske man behöver tillåta sig att vara ledsen och gråta eller hitta andra bra sätt att trösta sig.
Ibland kan det fungera att distrahera sig från suget med att göra någonting annat, till exempel gå en promenad, ringa eller chatta med en kompis, partner eller släkting, ta ett bad, handarbeta eller pyssla.
Om man har så stora problem med sitt sötsug och sitt beteende kring mat att det har konsekvenser för den fysiska eller psykiska hälsan ska man söka hjälp.
Man kan vända sig till en hälsocentral eller, om man är ung, till en ungdomsmottagning eller ungdomshälsa. Om det behövs kan man få remiss till en specialistmottagning för ätstörning.
Men, lösningen med stort L är inte att hoppa på en extrem eller restriktiv diet eller bantningskur! I vissa fall kan en diet fungera under en tid för att bryta ett destruktivt ätbeteende, men förr eller senare behöver man ta tag i grundorsaken till sitt ätbeteende, lära sig att äta hyfsat hälsosamt och allsidigt och kunna förhålla sig till mat i sin vardag.
Varmt välkomna med era tankar eller erfarenheter.
Hoppas ni alla får en bra vecka!
Bra skrivet Anna!
Posted by: Name | 28 oktober 2014 at 08:19
"Äter eller dricker man stora mängder socker finns det risk för att man får i sig stora mängder energi från sockret."
Socker är ren energi så dricker man stora mängder socker får man i sig stora mängder energi. Det är alldeles säkert.
"Socker är ett kroppseget ämne". Det kan väl inte stämma? Glukos är kroppseget och det är stor skillnad. Viktigt för er som ger kostråd att vara noga med begreppen.
"Nyckelhålet kan vara bra hjälp"
http://www.svt.se/opinion/article2412115.svt
Posted by: Mia | 29 oktober 2014 at 15:41
Hej Mia!
Tack för din kommentar! Om man uppfattar mitt inlägg som att det är bra för hälsan att äta och dricka mycket socker har jag helt misslyckats med budskapet. Du har helt rätt att man får i sig mycket energi om man äter eller dricker stora mängder socker. Om man dricker en liter coladryck per dag får man i sig 430 kcal, ungefär 20% av dagsbehovet för en medelenergiförbrukare. Men det leder förstås inte automatiskt till energiöverskott eller övervikt. Det finns många underviktiga som dricker stora mängder läsk, till exempel.
Ja, socker, sackaros, är i princip ren energi.
Det här med begreppen har du helt rätt i. Som dietist är det lätt att man blandar ihop vårt "näringsvetarspråk" med de ord som används i dagligt tal. I folkmun betyder ju socker sackaros, medan näringsvetare ofta använder ordet socker om alla sockerarter. Sackaros består av glukos som används som energi direkt och som vi behöver ha i blodet och fruktos som byggs om till glukos i levern och blir till glukos i blodet. Så det är helt enkelt bara energi.Det jag är ute efter att få fram är att sackaros inte är ett gift som tobak eller alkohol och att det inte är farligt i rimliga mängder.
Jag ska försöka bättra mig med språket och vara så tydlig som det går, för jag tycker också att det är viktigt.
Och, ja, nyckelhålet kan vara till god hjälp.
Ha det bra!
Posted by: Anna Karlsson | 30 oktober 2014 at 09:41