« Godistankar | Main | Skärpta riktlinjer för att undvika undernäring »

20 oktober 2014

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Name

Bra skrivet Anna!

Mia

"Äter eller dricker man stora mängder socker finns det risk för att man får i sig stora mängder energi från sockret."
Socker är ren energi så dricker man stora mängder socker får man i sig stora mängder energi. Det är alldeles säkert.

"Socker är ett kroppseget ämne". Det kan väl inte stämma? Glukos är kroppseget och det är stor skillnad. Viktigt för er som ger kostråd att vara noga med begreppen.

"Nyckelhålet kan vara bra hjälp"
http://www.svt.se/opinion/article2412115.svt

Anna Karlsson

Hej Mia!
Tack för din kommentar! Om man uppfattar mitt inlägg som att det är bra för hälsan att äta och dricka mycket socker har jag helt misslyckats med budskapet. Du har helt rätt att man får i sig mycket energi om man äter eller dricker stora mängder socker. Om man dricker en liter coladryck per dag får man i sig 430 kcal, ungefär 20% av dagsbehovet för en medelenergiförbrukare. Men det leder förstås inte automatiskt till energiöverskott eller övervikt. Det finns många underviktiga som dricker stora mängder läsk, till exempel.
Ja, socker, sackaros, är i princip ren energi.
Det här med begreppen har du helt rätt i. Som dietist är det lätt att man blandar ihop vårt "näringsvetarspråk" med de ord som används i dagligt tal. I folkmun betyder ju socker sackaros, medan näringsvetare ofta använder ordet socker om alla sockerarter. Sackaros består av glukos som används som energi direkt och som vi behöver ha i blodet och fruktos som byggs om till glukos i levern och blir till glukos i blodet. Så det är helt enkelt bara energi.Det jag är ute efter att få fram är att sackaros inte är ett gift som tobak eller alkohol och att det inte är farligt i rimliga mängder.
Jag ska försöka bättra mig med språket och vara så tydlig som det går, för jag tycker också att det är viktigt.

Och, ja, nyckelhålet kan vara till god hjälp.

Ha det bra!

The comments to this entry are closed.