Linfrön kan, som en del av en hälsosam kost, ge ett jämnare blodsocker, hälsosamma blodfetter och motverka förstoppning. Dessutom innehåller linfrön omega-3-fetter som är bra för hjärt- och kärlhälsa samt för hjärnans funktion.
Samtidigt innehåller linfrö små, små mängder av ämnen som, i värsta fall, kan bilda vätecyanid. Risken för bildning av vätecyanid ökar om man väljer krossade linfrön.
Om man äter rimliga mängder linfrö, motsvarande en matsked per dag, finns det inga risker med att äta linfrö. Det vet vi med säkerhet.
Men det är ännu inte klarlagt om det kan innebära några hälsorisker att äta stora mängder linfrö, hela eller krossade. Till dess att man har mer säkra studier är det bäst hålla det säkra före det osäkra och låta bli att överkonsumera linfrön.
Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar sitt intag till 1-2 matskedar (10-20 gram) linfrö per dag samt att man väljer hela linfrön i stället för krossade.
Den mängden är säker och innebär ingen som helst risk för förgiftning.
Så ha gärna en tesked linfrö i gröten eller filen på morgonen, ha linfrö i bröd eller matmuffins, på fruktsalladen, i salladen eller blanda linfrö i din granola.
Comments