Det finns förstås inte något enkelt och rakt svar på den frågan, egentligen. Så vitt jag vet finns ju tyvärr inga fungerande manualer för barnuppfostran. Alla barn och föräldrar är unika.
Men jag vill gärna dela med mig av mina tankar och erfarenheter till dig som har ett överviktigt barn.
Alla människor har sina unika gener för vikt, längd och kroppsform. Att till exempel försöka passa in alla vuxna i en mall på ett BMI mellan 20 och 25 är varken möjligt eller eftersträvansvärt. Man kan definitivt ha en god hälsa med ett högre BMI.
Alla runda barn blir heller inte överviktiga som vuxna. Men risken ökar om man har en eller två föräldrar med övervikt.
Dessutom har det identifierats hundratalet gener som har samband med hunger- och mättnadskänslor att göra och som kan leda till övervikt. Om du har ett barn som aldrig verkar bli mätt har du en oerhört tuff uppgift framför dig, men du måste hjälpa ditt barn till goda rutiner.
Om man har arvsanlag för övervikt behöver man få hjälp att förhålla sig till de generna. Man behöver träna in en hälsosam livsstil.
Alla mår väl av en hälsosam livsstil, men det är extra viktigt om man har anlag för övervikt.
- Se till att ha en regelbunden måltidsordning i hemmet. Frukost, lunch och middag på regelbundna tider för att undvika småätande.
- Servera allsidigt sammansatt mat.
- Servera alltid grönsaker till maten och peppa barnen att våga testa dem. (Därmed inte sagt att de äter upp sina grönsaker - tvång är inte att rekommendera - men man behöver bli erbjuden). Plockbara grönsaker, som morotsstavar och gurkbitar, brukar fungera bättre än blandade sallader.
- Ha bra mat i kylskåpet och skafferierna - söta och energitäta livsmedel som kakor, läsk, chips och godis ska inte överhuvud taget finnas hemma till vardags. Undvik hamstring av sån mat! Ha alltid frukt, bär, grönsaker, mjölkprodukter som inte har hög fetthalt, hårt grovt bröd och bra pålägg med mera hemma i stället.
- Skilj på vardag och fest och begränsa energität utrymmesmat! Om du köper chips till fredagsmyset - köp en lagom mängd och dryga ut med andra, bättre grejer. Tänk på hur mycket det blir totalt under veckan. Om man adderar all utrymmesmat under helgen kan det ofta bli väldigt stora mängder energi. Förbud av livsmedel rekommenderas inte. Lär barnen struktur och att hitta ett lagom i stället.
- Gör inte ätande av utrymmesmat till en vana. Man måste inte ha chips varje fredag för att ha det trevligt eller mysigt.
- Servera lättmjölk eller vatten till maten. Att fet mjölk skulle ge bättre mättnad än en mjölk med mindre fett är inte belagt i en enda studie. Skillnaden mellan tre glas lättmjölk och tre glas standardmjölk per dag motsvarar 882 kcal/v. Men lättmjölken ger faktiskt mer av viktiga näringsämnen. Söta drycker är helt onödiga till vardags.
- Rör på dig tillsammans med ditt barn. Lek lekar och hitta på aktiviteter med rörelse. Klättra i träd, studsa studsmatta, geocacha, gör små cykelutflykter eller ta promenader tillsammans.....Du kommer säkert på fler bra möjligheter!
- Låt barnet få veta att hen är älskad för sin egen skull! Inte för att hen har minskat ett visst antal kilo i vikt och är "smal och fin".
- Håll inte på med någon vägning av ditt barn - det hjälper inte ett dugg! Barnet känner bara sig dålig och fel av det! Det riktar fokus på kroppen i stället för vanorna.
- Stå emot löpsedlar som skriker om snabba viktminskningsmetoder. Ett barn ska varken detoxas, fasta eller banta på något annat sätt. Och om ditt barn ser dig köra ständiga quickfixes skickar du ett budskap. Om du själv har ett stört ätbeteende - ta hjälp för det! En diet är inte lösningen.
- Snacka inte nedsättande om din egen kropp! Ja jag vet att det kan vara svårt, jag trillar själv dit ibland. Framför allt kvinnor, men även män, är uppfostrade till att inte vara nöjda, i alla fall inte utåt. Men det här är viktigt och gäller alla föräldrar och andra människor som finns runt omkring barn och ungdomar.
Hur kan man förvänta sig att ens son eller dotter ska gilla sin egen kropp om man dissar sin egen? Man lever i sin kropp och kan använda den till så mycket roliga, bra och härliga grejer i stället för att fastna i yta och objektifiering.
Var ett subjekt och använd och ha glädje av din kropp i stället för att klaga på den!
Föräldrar som vill ha stöd med de här frågorna har rätt att få det.
Inte bara något enstaka dietistbesök utan kontinuerlig hjälp och stöttning för att hitta sina sätt att så småningom fixa det här svåra!
Bra skrivet Anna!
Posted by: Name | 14 augusti 2014 at 11:29
många kloka ord!
Posted by: Annica Långvall | 18 augusti 2014 at 15:33
Tack! Ja det blev många ord och ett lite väl långt inlägg, men jag har så mycket att säga i ämnet =)
Ha det så gott!
Posted by: Anna Karlsson | 18 augusti 2014 at 16:06