Rabarber är väl ingenting man äter året runt, men just nu är det så otroligt gott att få njuta av de första primörerna som våren och försommaren har att bjuda på.
Eftersom rabarber är så sura behöver man sockra dem för att de ska bli ätbara. Om man inte älskar extremt sura smaker förstås.
Här får du ett superenkelt recept på rabarberkompott med vaniljsmak som blir en bra avslutning på en måltid trots att den innehåller en del socker.
Den fungerar också som mellanmål tillsammans med en knäckemacka med bra pålägg.
Fyra portioner:
- 500 gram rabarber, skalad och skivad
- ½ deciliter strösocker
- 1½ deciliter vatten
- ½-1 tesked vaniljpulver
- 1½ matsked potatismjöl
- Blanda allt utom potatismjölet i en kastrull. Koka till dess att rabarbern är mjuk.
- Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt blandningen i rabarberkompotten under omrörning.
- Ge kompotten ett snabbt uppkok.
- Servera med mjölk, sojamjölk, rismjölk eller havredryck
Näringsinnehåll per portion:
|
per portion rabarberkompott |
Per portion rabarberkompott med 1 dl mellanmjölk |
Energi |
79 kcal |
126 kcal |
Protein |
1,2 g |
4,6 g |
Fett |
0,3 g |
1,8 g |
Kolhydrater |
17 g |
22 g |
C-vitamin |
16 mg |
16 mg |
Kalcium |
178 mg |
298 mg |
Järn |
0,4 mg |
0,4 mg |
Zink |
0,26 mg |
0,71 mg |
Kostfibrer |
1,8 g |
1,8 g |
Sackaros (socker) |
10 g |
10 g |
Comments