En bit paj och en sallad är bra picnicmat, tycker jag. Eller varför inte på buffébordet?
Här får ni ett recept på en lättfixad pajdeg som är fri från mjölk, laktos och gluten.
- 2 kokta kalla potatisar
- 2 dl grov gluten- och mjölkfri mjölmix. Till exempel Finax grova mjölmix.
- 50 g mjölkfritt margarin (½ dl flytande margarin)
- (1 uppvispat ägg)
- Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet.
- Blanda potatis med mjölmix och margarin i en bunke. Knåda ihop till en deg.
- Låt gärna degen vila i kylskåp 30 min.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
- Pensla med uppvispat ägg om du vill.
- Grädda pajskalet i tio minuter på 225 graders ugnsvärme.
Om du vill kan du frysa in pajskalet, så det är färdigt att ta fram och fylla med diverse godsaker.
Förslag på fyllningar kommer på bloggen så småningom, men det går att göra om de flesta fyllningar så de blir mjölkfria. I stället för ost kan du blanda i sour supreme eller Toffutti mjukost. I stället för mjölk använder du alternativ på soja eller havre. Detsamma gäller grädde.
Comments