Jag fick nyligen frågan om det så kallade "värstingsockret" HFCS, high fructose corn syrup, är farligare än vanligt socker.
I USA och Canada används sockret exempelvis i läskedrycker och andra söta drycker.
Vanligt socker, sackaros, är en disackarid som består av de enkla sockerarterna glukos och fruktos. HFCS består också av fruktos och glukos, men mängden fruktos är ofta lite större än i sackaros.
Fruktos omsätts snabbare än glukos och kan även omvandlas snabbare till
triglycerider, det vill säga fettsyror. Om man äter och dricker mer energi än man gör av med lagras fettet in i fettväven. Annars används det som energikälla.
Studier har visat att läsk som innehåller HFCS ger ungefär samma blodsockerstegring som sackarosinnehållande läskedrycker.
Söta drycker är inte ett livsmedel som ska intas i stora mängder över huvud taget. Om man dricker stora mängder läsk tycker jag att man ska fundera på att minska på sitt läskintag. Dricker man bara läsk ibland och i rimliga mängder spelar det ingen roll vilket sötningsmedel som används.
Min bedömning är alltså värstingsockret är varken bättre eller sämre än vanligt socker.
Här kan du läsa mer om socker och om energi i drycker.