Förra veckan var jag och lyssnade på en intressant genomgång av en studie gjord på Sahlgrenska akademin. Syftet med studien var att ta reda på vilken behandling som fungerar bäst för viktnedgång på gravida som hade ett BMI över 25. Detta för att man vet att så många som 14-20% av svenska kvinnor bibehåller 5 kgs viktuppgång eller mer efter förlossningen. Denna övervikt leder sedan till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes typ 2.
De 68 kvinnorna som deltog delades in i fyra grupper:
- Kost
- Kost och motion
- Motion
- Kontroll
De som hamnade i någon av kostgrupperna fick fylla i en matdagbok i fyra dagar för att dietisten skulle kunna se var de hade sina största energiöverskott. De fick sedan individuella råd om vilka energirika livsmedel de behövde minska/ta bort för att kunna minska intaget med 500 kcal per dag (vilket ger en viktminskning på 0,5 kg per vecka). När de inte gick ner i vikt längre på den taktiken gick man vidare till steg två som innebar att man köpte nyckelhålsmärkta magra produkter. Steg tre innebar att man åt enligt tallriksmodellen för viktnedgång, dvs grönsaker på halva tallriken. Nästa steg innebar att minska portionsstorlekarna.
Kostrekommendationerna följde Nordiska näringsrekommendationer (som livsmedelsverket baserar sina på). Man mätte sedan deras vikt efter 12 veckor och efter ett år. Målet med viktnedgången var 6 kg på ett år.
De som tillhörde motionsgruppen hade som mål att promenera 4 x 45 min per vecka, och de som tillhörde kost och motion fick båda insatserna. Kontrollgruppen fick inga råd alls förrän studien var slut, efter ett år.
Man kan ju förvänta sig att de som skulle gå ner mest i vikt var de som både jobbade med kost OCH motion, men faktum är att de som bara jobbade med kosten gick ner mest! Kanske kan det bero på att det blev för mycket att fokusera på med båda sakerna? Som ni ser nedan gick personerna i kontrollgruppen inte ner i vikt, och de som motionerade gick enbart ner ett par %. Man mätte deras energiförbrukning under studien och kunde konstatera att den INTE ökade. Man kan gissa att det berodde på att de redan tog promenader med vagnen, och att denna träning därmed redan ingick så att säga.
Mest gick man alltså ner i gruppen som bara fokuserade på att äta rätt. I genomsnitt förlorade man efter 12 veckor ca 10 % av sin ursprungsvikt (vilket är väldigt bra!) och efter ett år ca 12 %. Detta var alltså bättre än de resultat man hade satt som mål! Man kunde även se att denna grupp sänkte sitt LDL (onda kolesterolet), fick bättre fasteinsulin och högre HDL (goda kolesterolet). Man kan sedan förvänta sig att dessa kostvanor spreds till den övriga familjen som därmed fick en bättre hälsa på köpet. Mycket intressant!
Slutsatsen man hade dragit i studien var att "kostbehandling med dietist efter förlossning hjälper kvinnor att gå ner i vikt både på kort och lång sikt". Diskussionen efter denna intressanta föreläsning landade i att MVC gärna kan bli bättre på att fråga upp om vikten på efterkontrollen och då även erbjuda dietistkontakt. När mammorna (och barnen) sedan överförs till BVC har nämligen BVC-sköterskorna ingen kontroll över hur mammorna vägde innan graviditeten och hur mycket de har gått ner efter förlossningen.
Comments