Man kan förstås fredagsmysa utan att behöva snacksa på någonting alls. Men vi vill gärna ge mer näringstäta alternativ till chipsen. Här kommer tips nummer tre.
Brödpinnar
Brödpinnar eller grissini är väldigt goda att dippa tillsammans med olika grönsaker. Här finns recept på dip. Grissini finns att köpa färdiga i affären, men blir naturligtvis ännu godare om man gör dem själv. Det här receptet kommer från kokboken mat för liv och lust av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg. Om man vill sätta mer smak på pinnarna kan man tillsätta finhackade örtkryddor i degen.
- 50 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- 2 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 2 dl grahamsmjöl
- 5 dl vetemjöl
- Ägg till pensling
- Smula ner jästen i en bunke.
- Tillsätt vatten och olja. Rör till jästen löser sig.
- Blanda ner ägg, salt,
grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en ganska fast deg. - Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Ta upp degen och knåda den lätt.
- Dela degen i 40 bitar och rulla varje del till ca 20 cm långa stänger och lägg dem på plåt, smord eller täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterigare 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Pensla sticksen med uppvispat ägg.
- Grädda i ca 20 minuter.
- Låt svalna på
galler utan bakduk.
Hur fredagsmyser du? Välkommen med dina kommentarer!
Trevlig helg!
Comments