I veckan har det berättats i media om en studie där små råttor matats med diverse koster med olika mängder fett och sedan utöver det fått olika typer av bär.
Studien visade på att råttorna fick ett skydd mot fetma då lingon ingick i födan.
Jag har, ärligt talat, inte hunnit sätta mig in ordentligt i själva studien, men tänker att om det här kan motivera oss till att äta mer lingon är det ju bara kanonbra!

Lingon innehåller ju nämligen bra med antioxidanter och kostfibrer, de är helt gratis att plocka i skogen och de är så klimatsmarta de kan bli för oss Västerbottningar!
Så ha lingon i brödet, till gröten, i filen eller yoghurten, rårörda till köttet, tillsammans med vitkål...... men ta det lugnt med sockret. Osötade eller lättsockrade lingon är att föredra framför stora mängder söt lingonsylt.
Lingon innehåller bensoesyra som har en naturligt konserverande och mögelhämmande effekt. Lingon i brödet gör det mer saftigt och hållbart.
Det är ofarligt att brassa på med lingon i maten, men som vanligt behöver du äta allsidigt i övrigt också.
Näringsinnehåll per deciliter:
Energi
|
34 Kcal
|
|
C-vitamin
|
5 mg
|
Ca 6% av dagsbehovet
|
Fiber
|
1,5 g
|
Ca 5% av dagsbehovet
|
Folacin
|
15 ug
|
4% av dagsbehovet
|
Tiamin
|
0,03 mg
|
3% av dagsbehovet
|
Zink
|
0,12 mg
|
2% av dagsbehovet
|
Magnesium
|
5 mg
|
2% av dagsbehovet
|
Järn
|
0,2 mg
|
2% av dagsbehovet
|
Här kan du läsa lite om studien i DN
Jag tar tacksamt emot fler tips om hur man kan använda lingon i maten.
Ha en fortsatt bra lingonvecka!