Ätstörningar sågs länge som en sjukdom som bara drabbar tjejer och unga kvinnor. Men vi ser allt fler killar och män med ätstörning. Om det beror på att de tidigare inte fick eller sökte hjälp just för att man såg det som något som bara drabbar tjejer och kvinnor eller om antalet killar med ätstörning faktiskt har ökat låter jag vara osagt.
Men jag upplever att kroppsfixeringen har ökat hos unga killar och det oroar mig. Gränsen mellan en till synes hälsosam livsstil och en ätstörning kan ibland vara hårfin. Var går egentligen gränsen mellan brinnande kostintresse och sjuklig fixering?
Det blir allt svårare att dra den gränsen när till och med periodvis svält förespråkas som en väg till en bättre hälsa.
Illustration: Elin Karlsson för SÄBU Västerbotten
Dieter med syfte att bli mer vältränad och "lean" blir allt vanligare bland män i alla åldrar. Ett beteende som benämns som ätstört och kontrollerat hos en ung kvinna kan ses som disciplinerat och nästan beundransvärt när det är en man som står för det. För när det gäller killar har vi inte "ätstörningsglasögonen" på oss på samma sätt.
En ätstörning syns ju verkligen inte alltid på utsidan, men för tjejerna är mensbortfall i alla fall ett rätt säkert tecken på att man har tappat för mycket fett på kroppen. (I alla fall om man inte har p-piller eller hormonspiral eller liknande). Killar kan vara extremt påverkade av svält, framförallt kognitivt, innan man upptäcker att allt inte står rätt till.
De tidiga tonåren och puberteten är en period då många killar lägger på sig extra hull för att kunna tillväxtspurta runt femtonårsåldern. Det händer en massa i kroppen och det är till exempel vanligt att killar får svullna bröstkörtlar under puberteten. Killar kan också få mer "kvinnliga" former i övrigt under en period.
Samtidigt känner många killar press på sig att de ska se ut på ett visst sätt med "tvättbrädemage" och muskler på armarna för att duga.
Det är nog få människor som blir kära i eller tycker om en person just för att de har "tvättbräda" och ändå lägger en del killar och unga män ner sjukt många timmar på gymmet och deffar i perioder med just "tvättbräda" som mål. Kanske för att attrahera en partner eller kanske för att hävda sig mot andra killar, bli mer populära eller omtyckta eller av helt andra anledningar? Få tonåringar har jättebra självkänsla. Tonåren är ofta en period av identitetssökande.
Att följa en diet och få en deffad kropp kan ge värsta kicken för en ung och osäker kille. Man känner sig lyckad och kompetent. Men när det spårar ur fullständigt känner man sig misslyckad och det är svårt att ta steget att söka hjälp.
Här kan du läsa en berättelse om hur det kan vara att ha en ätstörning som kille:
Här kan du läsa om ätstörning:
http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Atstorningar/
Här kan du se var man kan få vård i landet:
http://www.atstorning.se/behandling-2/patientinformation/sok-behandling/
Comments